MOPAN Suceava

Neavând nici o cale de scăpare, pe uscat sau pe mare, și fără semne de îmbunătățire a situației, generalul Cornwallis s-a predat în data de 19 octombrie la Yorktown, Virginia, împreună cu cei 8.000 de soldați britanici aflați sub comanda sa, în fața generalului Washington și a armatei aliate, punând astfel capăt unor mari operațiuni militare din timpul Războiului American de Independență.

Victoria a fost rezultatul unei campanii marine și terestre americano-franceze, campanie care rămâne un model de sincronizare și de cooperare. Pe parcursul a șase ani de război în America, britanicii profitaseră întotdeauna de avantajul considerabil oferit de controlul asupra mării. Dar deodată – și pentru scurt timp – s-a ivit o ocazie navală pentru rebeli.

Aflat cu armata în jurul orașului New York, Washington a primit vestea că amiralul de Grasse și flota sa franceză din Indiile de Vest se îndreaptă spre nord, către Chesapeake Bay, unde aveau să fie disponibili pentru operațiuni la mijlocul lui octombrie. Prezența unei flote franceze într-o asemenea poziție era de natură să taie comunicațiile dintre armatele britanice din Virginia și New York, făcând ca mai ales armata din sud să fie vulnerabilă la blocade și la atacuri.

Washington și armata au plecat în marș forțat dinspre New York spre sud, însoțiți de o armată franceză, aflată sub comanda generalului Rochambeau. Ajunși în Virginia, la mijlocul lunii septembrie, aliații au făcut joncțiunea cu o altă armată americană, sub comanda generalului Lafayette. Flota franceză, având încă 3 000 de soldați și artilerie de asediu, ajunsese deja la Chesapeake Bay, unde pusese pe fugă o flotă britanică.

Pe 28 septembrie, având la dispoziție o armată de 17 000 de oameni, dintre care jumătate erau francezi, Washington a început asediul orașului Yorktown. Cornwallis a recunoscut că poziția sa era una fără speranță și, pe 17 octombrie, a cerut armistițiul. Astfel, americanii, cu ajutorul crucial al aliaților lor francezi, au învins cea mai puternică armată a lumii.

Totul a fost o înșiruire extraordinară de evenimente, cel puțin la fel de extraordinară ca exemplele date în cântecul în acordurile căruia au mărșăluit (conform legendei) soldații britanici afară din Yorktown, pentru a-și depune armele:

„Dacă poneii ar călări oameni și iarba ar paște vacile,

Iar pisicile ar fi vânate prin găuri de șoareci…

Dacă primăvara ar fi vară și vara, primăvară,

Atunci toată lumea ar fi cu susul în jos”.

Tot la 19 octombrie:

1216: Regele Ioan al Angliei moare din cauza dizenteriei la abația din Swineshead.

1469: Ferdinand de Aragon se căsătorește cu Isabela de Castilia.

1745: Scriitorul satiric irlandez Jonathan Swift moare la Dublin.

1872: Este descoperit, la mina Hill End din Australia, filonul Holtermann. Cu o greutate de 285 de kilograme, este cel mai mare filon de aur descoperit vreodată.

 

Geo Alupoae, critic de teatru.

Revoluția americană se încheie cu o victorie la Yorktown (1781), 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava