MOPAN Suceava

Purtărorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a făcut o serie de precizări legate de rezultatele de până acum înregistrate în urma controalelor pe care instituțiile statului, din dispoziția prim-ministrului Nicolae Ionel Ciucă, le-au efectuat în contextul creșterii prețurilor la carburanți.

Astfel, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor care, la nivel național, până astăzi, a finalizat verificările la peste 90 de stații de distribuție a carburanților la care se adaugă și sediul central al unei companii, care are în coordonare 215 stații în total. Nivelul amenzilor contravenționale aplicate până acum de comisarii ANPC se ridică la 950.000 de lei. Pe lângă aceste sancțiuni contravenționale au fost date și zece avertismente, trei măsuri complementare de oprire temporară a prestării de servicii, două propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte, patru decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte deja aprobate, la care se adaugă și ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului de încetare a practicilor comerciale incorecte, un ordin adresat unei companii din România care a fost și amendată în acest sens cu cea mai mare amendă pe care ANPC-ul o poate da, respectiv 100.000 de lei. Ordinul, respectiv decizia de încetare a practicilor comerciale incorecte, implică revenirea la condițiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul modificării prețurilor, ANPC considerând că nu există temei pentru majorarea de preț practicată de operatorii economici în ultimele zile. Controalele comisarilor ANPC continuă la stațiile de furnizare a carburanților din întreaga țară.

În privința rezultatelor comunicate de ANAF, s-au aplicat deja șase sancțiuni contravenționale, în sumă de 140.000 de lei, la care se adaugă măsura confiscării pentru suma de 1.250 de lei și suspendarea pentru 30 de zile în cazul unui punct de lucru. Este vorba de un punct de lucru din Satu Mare, unde au fost aplicate amenzi de 100.000 de lei şi a fost luată măsura suspendării activității pe o perioadă de o lună. Într-un alt punct de lucru din județul Sibiu s-a aplicat, de asemenea, amendă contravențională în valoare de 2.000 de lei şi a fost confiscată o sumă de bani. La un alt punct de lucru din localitatea Dumbrăvița, județul Timiș, a fost aplicată o amendă de 19.000 de lei. Același lucru s-a întâmplat în județul Botoșani, unde a fost dată o amendă de 19.000 de lei și s-a confiscat o sumă de bani. Aș mai adăuga aici sancțiunea dată la un punct de lucru din Otopeni, unde a fost confiscată, de asemenea, o sumă de bani. În privința verificărilor efectuate în curs, la sediul unuia dintre furnizorii de carburanți din România, precum și la alte societăți care se află în acest moment în verificare, ANAF va reveni cu completări după ce documentele solicitate operatorilor economici vor fi furnizate, respectiv: ponderea pe surse a aprovizionărilor de combustibil în primele zece ale lunii, import, achiziții intracomunitare, achiziții interne și evoluția prețurilor stabilite pentru stațiile proprii. Stadiul controalelor realizate de ANAF va fi actualizat permanent, urmând ca, la nivel guvernamental, dar și la nivelul instituției respective să fie prezentate detalii.

La rândul său Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis avertizări atât lucrătorilor din unele stații, dar și cetățenilor să nu se expună unor pericole și să încalce regulile de protecție. Pe fondul dispozițiilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, au fost făcute verificări și controale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin structurile teritoriale pentru a verifica modul în care funcționează stațiile de carburanți și modul în care sunt comercializate aceste substanțe. Până ieri erau deja verificate 814 stații de alimentare cu carburant și au fost aplicate 672 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 750.000 de lei. Specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență reiterează recomandarea și de respectare a legii, dar mai ales a normelor de precauție, pe care atât operatorii din stațiile care furnizează carburant, cât și cetățenii care vin să alimenteze trebuie să le respecte pentru a nu-și pune viața în pericol și nici bunurile din jurul lor.

Alte 234 de controale au fost realizate în cadrul campaniei de verificare de către Inspecția Muncii. În domeniul relațiilor de muncă au fost făcut 116 controale, fiind aplicate 24 de sancțiuni și alte 100 de măsuri pentru remedierea neconformităților. În privința sănătății și securității în muncă au fost efectuate 118 controale, fiind dispuse 132 de sancțiuni, dintre care 112 avertismente și 20 de amenzi în sumă de 111.500 lei. Activitățile de verificare și control dispuse de premierul Nicolae Ciucă sunt în continuare în derulare. Ca atare vom reveni și în zilele următoare cu rezultatele acestor activități, bineînțeles și Consiliul Concurenței la finalizarea verificărilor va comunica detalii.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava