Concert pascal
MOPAN Suceava

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), autoritatea de investigații privind siguranța aviației civile din România, a desfășurat în perioada 3 februarie – 12 septembrie 2017 un studiu privind statusul subordonării autorităților de investigație privind siguranța aviației civile din Europa.

Obiectivul studiului a fost acela de a contribui la îmbunătățirea cadrului legislativ care reglementează independența autorităților de investigație privind siguranța aviației civile, la nivel european, și anume Regulamentul (UE) nr. 996/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 privind investigarea și prevenirea accidentelor și incidentelor din aviația civilă și de abrogare a Directivei 94/56/CE.

„Având în vedere faptul că Regulamentul (UE) nr. 996/2010 este în curs de actualizare, precum și  faptul că atât CIAS, cât și alte autorități responsabile de investigațiile privind siguranța aviației civile din Europa au întâmpinat probleme legate de independența lor, în anumite momente, ne-au condus la concluzia că independența autorităților de investigație este înțeleasă în mod diferit. Prin urmare, am decis să inițiem un studiu privind statusul subordonării autorităților europene de investigații privind siguranța și considerăm că răspunsurile primite cu această ocazie pot contribui în mod substanțial la îmbunătățirea legislației care reglementează independența acestor autorități”, a declarat Nicolae STOICA.

Pe data de 15 septembrie 2017, în cadrul reuniunii plenare a membrilor ENCASIA (European Network of Civil Aviation Safety Investigation Authorities – Rețeaua europeană a autorităților responsabile de investigațiile privind siguranța aviației civile) care a avut loc în Bruxelles, Belgia, domnul Nicolae STOICA, directorul general al Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a prezentat rezultatele acestui studiu.

Pe data de 3 februarie 2017, un chestionar online cu opt întrebări a fost transmis către reprezentanții celor 28 de țări membre ENCASIA, dar și către Rusia și Ucraina. Chestionarul a fost deschis până pe data de 12 septembrie 2017, iar rezultatele studiului se bazează pe răspunsurile complete furnizate de respondenți, care reprezintă 24 de țări din Europa, după cum urmează: Belgia, Cipru, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Ungaria, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Lituania, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina și Marea Britanie.

Gradul de reprezentativitate a rezultatelor studiului este foarte ridicat, având în vedere numărul respondenților care au completat chestionarul (80% dintre respondenții cărora li sa trimis invitația de a participa la studiu), precum și poziția ocupată de aceștia în cadrul autorităților responsabile de investigațiile privind siguranța aviației civile: șef al autorității, director general, director, investigator șef, investigator principal, consilier special al directorului etc.

„Potrivit răspunsurilor primite, 62% dintre respondenți sunt în prezent subordonați unui anumit minister sau ministru cu responsabilități în domeniul aviației civile, dar 80% dintre respondenți consideră că autoritățile de investigație privind siguranța aviației civile ar trebui, în mod ideal, ori să fie subordonate Parlamentului, la nivel național, ori să aibă un alt tip de subordonare decât acela de a se afla în subordinea unui minister sau ministru”, a menționat Nicolae STOICA.

Rezultatele acestui studiu arată faptul că, oricare ar fi forma de subordonare aleasă, cele mai multe autorități de investigație privind siguranța aviației civile din Uniunea Europeană, respectiv 80% dintre acestea, nu doresc să fie subordonate acelorași entități care conduc aviația civilă, la nivel național, iar Comisia Europeană ar trebui să ia în considerare opiniile exprimate de statele membre atunci când actualizează Regulamentul (UE) nr. 996/2010.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava