Ieșenii care trec prin strada Elena Doamna au parte de o apariție inedită. O tânără miniognă, cu plete brunete, ce aduce a femeie aristocrată din secolul XVIII, le readuce aminte că este perioada Crăciunului. Este îmbrăcată într-o rochie lungă, din zeci de metri de voal roșu, pe care au fost cusuți manual 800 de trandafiri și flori de câmp de toate culorile. Creația artistică aparține coregrafei Rodica Eșanu care, de 30 de ani, asigură costumația artiștilor de la Opera Română Iași.

Manechinul realistic reproduce frumusețea clasică a unei tinere zâmbitoare, care stă în picioare imitând elegant maniera de fotografiat din secolul trecut. Rochia cântărește peste 10 kg, iar florile sunt susținute de rămurele cu frunzulițe verzi. Pentru a reprezenta cât mai fidel o tânără din anii 1900, evantaiul a fost creat special din lemn, îmbrăcat în voal, iar pentru pălărie s-a apelat la doamna Marta Rusu din Cluj, una dintre puținii artiști locali din România care mai lucrează manual astfel de articole de vestimentație.

Manechinul a fost expus pe un soclu special din curtea casei monument Joseph Zoller. A fost ales roșul pentru a simboliza Crăciunul, iar piatra albă din curte imită zăpada. Florile sunt preponderent trandafiri și flori de câmp de toate culorile (alb, roșu, mov, portocaliu, turcoaz, galben etc), iar mesajul lor este bucuria cu care trebuie să primim viața ca și dar. Ținuta este intitulată ”rochia florilor” și este o creație artistică ce amintește de renaștere. Intenția este de răpi imaginația trecătorilor și de a-i duce în Belle Epoque, o epocă a eleganței, rafinamentului și a bunului simț. Astfel, rochia amintește de ținuta aristocratică a secolulu XIX când se purtau pălării, mitene precum și umbrela ca accesoriu elegant al doamnelor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava