MOPAN Suceava

Transparency International Romania vă pune la dispoziţie raportul comparativ “Rolul preventiv al sistemului judiciar în protejarea intereselor financiare ale UE”, realizat cu date din patru state membre ale Uniunii Europene:

Sub coordonarea Transparency International Romania, experţi Transparency International din Grecia, Italia, Lituania şi România au derulat o amplă cercetare cu privire la aplicarea unui instrument judiciar de protecţie specific – excluderea din achiziţiile publice, ca sancţiune adiţională prevăzută de legislaţia penală. Pentru fiecare din cele patru state a fost realizat câte un raport naţional, iar ulterior informaţiile au fost centralizate într-un raport comparativ.

Concluziile desprinse din cercetarea comparativă sunt valorificate într-o propunere de politică publică, promovată la nivelul Uniunii Europene.

Printre recomandările aplicabile la nivelul UE se numără:

  • Stabilira unui set unic de recomandări privind reglementarea la nivel național a răspunderii persoanelor juridice pentru infracțiuni care afectează  bugetul european și bugetul național, utilizarea fondurilor publice, precum și funcționarea administrației publice europene și naționale.
  • La nivel european ar trebui să fie disponibilă o bază de date online cu operatorii economici care au fost excluși din procedurile de achiziții publice, bază de date la care să aibă acces cel puțin autoritățile publice, dacă nu poate fi deschisă publicului larg.
  • Alternativ, se recomandă Comisiei Europene să analizeze posibilitatea de consolidare a bazei de date ECRIS, prin introducerea de date privind sancțiunile adiționale sau complementare aplicate excluderii din procedurile de achiziții publice.

Evenimentul de lansare a raportului comparativ şi a propunerii de politică publică a avut loc în data de 29 noiembrie 2017, la Bruxelles, în parteneriat cu Comitetul Economic şi Social European.

Raportul comparativ integral, cele 4 Rapoarte naţionale de analiză despre practica judiciară în aplicarea sancţiunii adiţionale – excluderea de la achiziţiile publice, precum şi Propunerea de politică publică rezultată în urma acestor demersuri sunt disponibile pe website.

Documentele au fost realizate în cadrul proiectului “Rolul preventiv al sistemului judiciar în protejarea intereselor financiare ale UE – o analiză comparativă pentru o performanţă îmbunătăţită”, finanţat de Comisia Europeană prin Programul UE Hercule III (2014-2020). Proiectul are ca obiectiv creşterea conştientizării profesioniştilor din sistemul judiciar cu privire la rolul pe care aceştia îl au în protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava