Sarbatoarea Muntelui 2019

Comunicat:

România a emis, pentru prima data, obligaţiuni în euro pe piaţa externă de capital la o rata a dobânzii sub 3%.

Astfel, România a emis obligatiuni cu maturitatea de 10 ani în valoare de 1,5 miliarde euro, nivelul randamentului obţinut fiind cu 0,72% sub nivelul de 3,701% p.a. obţinut la ultima emisiune similara in euro, de 10 ani lansată în luna aprilie a acestui an. Apetitul semnificativ al investitorilor pentru titlurile de stat româneşti a permis subscrierea rapidă, de 2,5 ori a volumului emis, ceea ce  s-a reflectat în obţinerea unor condiţii financiare atractive, fara a plăti prima de emisiune, la un nivel al randamentului de 2.973% p.a

Prin această tranzacţie, România prefinanţează parţial necesităţile de finanţare externe aferente anului 2015, consolidând nivelul rezervei financiare in valuta.

Nivelul scăzut al costului mediu şi participarea diversificată din partea investitorilor  reflectă credibilitatea de care se bucură pe plan extern România, urmare a politicilor economice şi aprecierii privind evoluţia consolidării fiscale şi a reformelor structurale adoptate de actuala guvernare in ultimii doi ani.

Emisiunea a fost administrată de către HSBC, Raiffeisen Bank International, Societe Generale şi Unicredit Bank.

În ceea ce priveşte alocarea obligaţiunilor, acestea au mers către investitori diferiţi din Germania /Austria (23%), UK (18%), Europa Centrală şi de Est (12%), Italia (10%), România (10%), SUA nerezidenti (9%), restul  Europei (9%), Benelux (5%) şi Asia si Orientul Mijlociu (4%).

Referitor la distribuţia obligaţiunilor pe categorii de investitori, administratorii de fonduri au adjudecat 62%, restul alocării mergând către fonduri de asigurări/pensii (21%), bănci (13%) şi Bănci centrale si alte tipuri de investitori (4%).

 

Biroul de presă

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava