MOPAN Suceava

Agenția Națională de Administrare Fiscală supune atenției următoarele elemente de interes cu privire la raportul „Decalajul Fiscal la TVA”:
În cazul României, rezultatele indică menținerea aceluiași decalaj fiscal, de la 35,8% în anul 2016 la 35,5% în anul 2017 (raportul rotunjește cifra în ambii ani la 36%). De altfel, comparativ cu anul 2016, există
State Membre care înregistrează creșteri: Grecia – 2,6 puncte procentuale,  Letonia -1,9% și Germania – 0,2%. România nu se mai regăsește printre țările care înregistrează o creștere a decalajului fiscal.

Fig.2 – Variația decalajului fiscal în statele membre

Fig.3 – Evoluția decalajului fiscal la TVA în România 2013-2017

Este pentru prima dată în cei 5 ani de analiză a decalajului fiscal la TVA când România nu mai figurează printre statele cu cea mai mare creștere de decalaj fiscal dintre cele 28 de State Membre ale Uniunii Europene.

În cazul României, raportul semnalează că în anul 2017 au avut loc modificări legislative importante, care au afectat structura ratelor de TVA. Per total, reducerea cotei medii de impozitare a fost de la 17,2 în anul 2015 la 12,7 în anul 2017 (niciun alt Stat Membru nu a mai înregistrat modificări semnificative de cotă).

Cota efectivă de impunere a scăzut  la 12,7%, cu 3 puncte procentuale mai mică comparativ cu cea din 2016. În aceeași perioadă conformarea fiscală a crescut cu 1 procent. Scăderea cotei efective este datorată reducerii cotei standard.
Masa de TVA ce ar trebui colectată (VTTL) a crescut cu 7%, iar veniturile colectate efectiv din TVA au crescut cu 8%. Așa se explică și faptul că decalajul a rămas relativ constant.

Cifra privind decalajul fiscal la TVA aferent anului 2017 a fost revizuită de la 38,7% cât a fost comunicat în primăvara acestui an, la 35,5% în raportul final.
În plus, raportul publicat anul acesta de Comisia Europeană introduce un element de noutate, respectiv un exercițiu de prognoză pentru anul precedent publicării raportului (nivelul decalajului la TVA pentru anul 2018).

Potrivit acestei estimări, nivelul decalajului fiscal la TVA va scădea cu aproximativ 3 p.p., respectiv de la 35,5% în 2017 la 32,5% în 2018, veniturile colectate din TVA înregistrând o creștere semnificativă în 2018 comparativ cu 2017. Aceasta confirmă că măsurile luate în vederea combaterii evaziunii fiscale în cursul anului 2017 și continuate în 2018 au avut efect pozitiv asupra TVA colectată.

O preocupare prioritară a A.N.A.F. o reprezintă reducerea decalajului fiscal la TVA, măsurile dispuse în vederea realizării acestui obiectiv fiind cuprinse în „Planul de Măsuri pentru eficientizarea colectării veniturilor la Bugetul General Consolidat”, elaborat în luna iunie a acestui an și care a fost publicat pe site-ul instituției.

Menționăm că, în primele opt luni ale anului 2019, veniturile încasate din TVA sunt cu 11,6% mai mari față de realizările anului 2018, iar taxa pe valoarea adaugată rambursată contribuabililor a crescut cu 8,7%.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava