MOPAN Suceava

– 100 de miliarde de euro investiți direct în zonele urbane, cu participarea directă sau indirectă a orașelor –

În perioada 29 – 30 mai 2016, Președinția Uniunii Europene a Olandei și Ministerul olandez al Internelor și Relațiilor au organizat la Amsterdam – Olanda, întâlnirea informală a miniștrilor responsabili cu planificarea și dezvoltarea urbană. Subiectul principal al reuniunii l-a reprezentat procesul de elaborare a Agendei Urbane a Uniunii Europene (UE).

România a fost reprezentată de doamna Mihaela Vrabete, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).

Miniștrii participanți au semnat luni, 30 mai a.c., Pactul de la Amsterdam – o agendă urbană pentru reducerea sărăciei şi creşterea eficienţei energetice în oraşele europene, considerat de specialiști un document “istoric”, deoarece marchează creșterea  investițiilor în domeniile cheie ale Agendei Urbane a UE.

În cadrul reuniunii, delegația MDRAP a susţinut includerea unor prevederi adaptate la provocările cu care se confruntă România în domeniul dezvoltării teritoriale și urbane în cadrul documentelor ce vor fi elaborate în cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene și în cadrul Agendei Urbane a Uniunii Europene a unor prevederi adaptate la provocările cu care se confruntă România în domeniul dezvoltării teritoriale și urbane.

”Delegația României și-a exprimat aprecierea față de atenția acordată în cadrul documentului pentru abordarea participativă, integrată și față de monitorizarea modului de implementare a acțiunilor. De asemenea, ne-am afirmat angajamentul și atașamentul de implicare activă în procesul de elaborare a Agendei Urbane a UE, prin antrenarea instituțiilor statului și a altor organizații în toate domeniile pe care se vor realiza parteneriate și disponibilitatea de a prelua responsabilitatea pentru domeniile locuri de muncă și aptitudini în economia locală și utilizarea durabilă a terenurilor și soluțiilor bazate pe natură. Considerăm că ar fi o modalitate excelentă de a ne face remarcați în perspectiva preluării în primul semestru al anului 2019 a Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România”, a declarat Mihaela Vrabete.

Pactul de la Amsterdam structurează procesul de elaborare a Agendei Urbane a UE pe baza celor 3 piloni – îmbunătățirea legislației, îmbunătățirea finanțărilor și a cunoștințelor în domeniul urbanismului. Acesta pune, practic, la dispoziția autorităților regionale, naționale și locale instrumentele de care au nevoie pentru crearea politicilor publice europene care refectă cerințele cetățenilor. De asemenea, cuprinde cele 12 teme prioritare: integrarea migranților și refugiaților, calitatea aerului, sărăcia urbană, locuire, economia circulară, locuri de muncă și aptitudini în economia locală, adaptarea climatică, tranziția climatică, utilizarea durabilă a terenurilor și a soluțiilor bazate pe natură, mobilitatea urbană, tranziția digitală, achiziții publice inovatoare și responsabile.

Pentru toate aceste teme prioritare vor fi dezvoltate parteneriate între statele membre, Comisia Europeană, autoritățile publice locale, platforme de cooperare și schimb de experiență la nivel european, structuri asociative, etc. Până în prezent au fost dezvoltate parteneriate pentru primele 4 teme, respectiv: integrarea migranților și refugiaților, calitatea aerului, sărăcia urbană și locuire, coordonate de către Olanda și Slovacia. În cadrul acestor parteneriate sunt înscrise și 2 municipii din România: Timișoara – în parteneriatul pentru sărăcia urbană și Constanța -în parteneriatul pentru calitatea aerului.

În următoarea perioadă, cu implicarea statelor membre, vor fi lansate și celelalte parteneriate, implicarea activă în acest proces reprezentând unul din punctele solicitate în cadrul Pactului de la Amsterdam.

***

Agenda Urbană a Uniunii Europene urmărește să susțină contribuția zonelor urbane în vederea atingerii obiectivelor Uniunii și a obiectivelor naționale aferente, cu respectarea deplină a subsidiarității și proporționalității. Va contribui la atingerea obiectivelor Europa 2020 și a priorităților Comisiei Juncker, în contextul crizei refugiaților și al schimbărilor climatice. Noua Agendă Urbană a UE tinde să stabilească o abordare integrată a UE, a politicilor și legislațiilor naționale cu un impact clar asupra zonelor urbane. Prin identificarea și eliminarea obstacolelor din politică și Agenda Urbană a Uniunii Europene, se va oferi posibilitatea cooperării zonelor urbane într-un mod sistematic și coerent pentru atingerea scopurilor propuse atât la nivel național cât și european.

Prin Agenda urbană a UE, guvernele naționale, Comisia Europeană, instituțiile europene și alte părți interesate vor lucra împreună pentru o Europă durabilă, inovatoare și puternică din punct de vedere economic, care poate oferi o bună calitate vieții.

În vederea asigurării unei abordări coerente şi adoptării unor principii coordonate la nivel european, Statul Membru care asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene organizează în cadrul cooperării inter-guvernamentale reuniuni la nivel de miniştri, directori generali şi experţi pe diferite tematici legate de dezvoltarea urbană.

La aceste evenimente participă reprezentanți din cadrul ministerelor statelor membre cu atribuţii în dezvoltarea urbană, reprezentanți ai statelor partenere (Elveția, Norvegia, Turcia), precum și reprezentanți ai Comisiei Europene sau ai altor instituții / organizații / platforme dezvoltate la nivel european.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava