Concert pascal
MOPAN Suceava

Oportunităţile de investiţii şi perspectivele de cooperare economică şi comercială au fost principalele teme abordate în cadrul lucrărilor celei de a XVI-a sesiuni a Comisiei mixte româno-vietnameze de cooperare economică, desfăşurate în perioada 3-4 octombrie a.c., la Bucureşti. Co-preşedinţii Comisiei au fost ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea şi ministrul industriei şi comerţului din Vietnam, Tran Tuan Anh.

Co-preşedinţii Comisiei mixte au făcut o radiografie a evoluției cooperării bilaterale în domeniul economic și comercial de la ultima sesiune a Comisiei Mixte care a avut loc în 2016 și au analizat activitatea investiţională bilaterală. Au fost identificate noi perspective de cooperare economică.

Ministrul Ştefan-Radu Oprea a subliniat faptul că Vietnam este unul dintre partenerii tradiționali cei mai importanți ai României în sud-estul Asiei, iar Acordurile de comerţ liber şi protejare a investiţiilor semnate în timpul Preşedinţiei României la Consiliul UE creează avantaje şi oportunităţi generoase pentru exportatori şi importatori.

„Relația comercială ar trebui să fie o măsură a relației de prietenie tradițională care există între România și Vietnam și suntem bucuroși că anul viitor, la Vitenam Expo 2020, România va fi invitată de onoare. Este necesar să privim relațiile bilaterale în perspectiva piețelor de desfacere, iar Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat încurajează prezența companiilor românești prin finanțări la misiunile economice, târgurile și expozițiile organizate în lume. Acum este momentul ca firmele din ambele țări să fructifice cadrul creat prin acordurile semnate între UE și R.S Vietnam, pe perioada președinției României la consiliul UE, respectiv Acordul de Comerț Liber și Acordul privind Protecția Investițiilor”, a spus ministrul Ștefan-Radu Oprea.

Tran Tuan Anh a apreciat, la rândul lui, perspectivele cooperării bilaterale: “Vizita prim-ministrului vietnamez în România în aprilie 2019 şi semnarea Acordurilor de comerţ şi investiţii UE-Vietnam în timpul Preşedinţiei României la Consiliul UE creează un context favorabil pentru dezoltarea relaţiilor bilaterale. Nivelul Comisiei Mixte, ridicat la nivel de ministru, reprezintă un semnal al angajamentului celor două părţi pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale.”

Pentru o mai bună cunoaştere a oportunităţilor şi ofertei româneşti de produse şi servicii, cei doi miniştri au convenit organizarea în 2020 – cu ocazia celebrării a 70 de ani de relaţii diplomatice româno-vietnameze – a mai multor evenimente promoţionale, precum „Zilele Economiei Româneşti” şi misiuni economice în domenii de interes prioritar pentru relaţia bilaterală.

„Ne interesează creşterea prezenţei investiţiilor vietnameze în România în domeniul energiei, infrastructură, agricultură, ştiinţă şi tehnică, turism şi, de asemenea, vrem intensificarea participării companiilor româneşti în proiecte economice majore în Vietnam”, a transmis ministrul Oprea, omologului său vietnamez.

Cu această ocazie, s-a decis crearea unui grup de lucru pentru identificarea barierelor în calea comerţului bilateral (în domeniul agriculturii, forţei de muncă etc.), ministrul Oprea precizând că: „România doreşte să fie printre primele ţări din Uniunea Europeană care să ratifice Acordul investiţii cu Vietnamul.”

Lucrările celei de a XVI-a sesiuni a Comisiei mixte româno-vietnameze de cooperare economică s-au finalizat cu semnarea, de către cei doi co-președinți, a Protocolului Comisiei care prevede liniile directoare ale colaborării bilaterale pe fiecare sector economic în parte.

Pe parcursul lucrărilor Comisiei a fost semnat şi documentul de cooperare: ”Programul de cooperare științifică şi tehnologică între Ministerul Cercetării şi Inovaţiei din România şi Ministerul Ştiinţei şi Tehnologiei din Republica Socialistă Vietnam”.

Ștefan-Radu Oprea și Tran Tuan Anh au participat, astăzi, și la Forumul de afaceri bilateral, organizat în marja Comisiei Mixte de Camera de Comerţ şi Industrie a României în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Agenția de Promovare a Comerțului din Vietnam (VIETRADE) și Ministerul Industriei și Comerțului din Republica Socialistă Vietnam. Forumul a oferit antreprenorilor români oportunitatea de a discuta direct cu reprezentanții celor 17 companii vietnameze din domenii precum: industria alimentară (pește și fructe de mare, cafea, ceaiuri, fructe confiate), agricultură, mase plastice, echipamente mecanice, echipamente de manipulare și ridicare, mobilier și decorațiuni, energie regenerabilă, domeniul bancar, resurse umane, participante la Forum.

Informații de background

R.S. Vietnam este unul dintre cei mai importanți parteneri economici și comerciali ai României din Asia de Sud-Est. În anul 2018, schimburile comerciale bilaterale au însumat 215 milioane USD, din care 45 milioane USD exporturi româneşti.

La 30.06.2019, schimburile comerciale bilaterale pe 6 luni au totalizat 119,09 milioane USD (+ 14% față de iunie 2018), din care exporturi 15,92 milioane USD şi importuri  103,16 milioane USD.

Investițiile vietnameze din România se situează în 2019 pe locul 67 în totalul investițiilor străine directe din România, din punctul de vedere al valorii capitalului social subscris, în sumă de 5 milioane USD, cu un număr de 962 firme.

Acordul de Comerț Liber UE-Vietnam va oferi oportunități substanțiale de creștere și dezvoltare a companiilor din SM UE și din Vietnam, prin reducerea semnificativă a taxelor vamale, deschizându-le accesul reciproc la piețe pentru comerțul cu bunuri și servicii, precum și pentru achiziții publice. In același timp, API va sprijini promovarea investițiilor de înaltă calitate între UE și Vietnam.

Taxele vamale vor fi eliminate în proporție de 65% din exporturile UE către Vietnam, respectiv 71% din exporturile vietnameze în UE încă din prima zi de la intrarea în vigoare a acordului și vor fi eliminate gradual, în totalitate (cu foarte puține excepții) după o perioadă maximă de 10 ani pentru mărfurile UE și de 7 ani pentru mărfurile vietnameze.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava