MOPAN Suceava

 Guvernul a adoptat astăzi proiectul de Lege privind ordinul european de protecție. Conform acestui proiect, măsura de protecție în materie penală, emisă pentru a proteja o persoană care este sau ar putea fi victimă a unor infracțiuni poate fi extinsă de autoritățile competente din România și pe teritoriul celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

          Actul normativ transpune în legislația națională Directiva 2011/99/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind ordinul european de protecție. Autoritatea competentă în România pentru emiterea ordinului european de protecție  este organul judiciar pe rolul căruia se află cauza în care s-a dispus măsura de protecție pe baza căreia se solicită emiterea ordinului european de protecție.

          Un ordin european de protecție poate fi emis sau, după caz, recunoscut și pus în aplicare atunci când persoana protejată și-a stabilit domiciliul sau reședința sau locuiește pentru o perioadă de timp ori urmează să-și stabilească domiciliul, reședința ori să locuiască o perioadă de timp pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene altul decât cel care a emis măsura de protecție. Ordinul european de protecție poate fi emis la solicitarea persoanei protejate dacă sunt îndeplinite  o serie de condiții precizate în actul normativ aprobat de Guvern.

          Ordinul european de protecție poate fi emis pentru durata în care persoana protejată se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene altul decât cel emitent, fără însă a depăși durata pentru care a fost dispusă măsura care a stat la baza emiterii acestuia.

          Proiectul de lege aprobat în ședința de astăzi a Guvernului stabilește, de asemenea, procedura pentru situația în care România este stat de executare a unui ordin de protecție european emis de către un alt stat membru al Uniunii Europene. În acest caz, autoritatea competentă pentru recunoașterea ordinului, dispunerea măsurilor pentru executarea lui și dispunerea înlocuirii sau încetării acestor măsuri este tribunalul în a cărui circumscripție locuiește sau va locui ori și-a stabilit sau urmează să-și stabilească domiciliul sau reședința persoana protejată.

          Atunci când România este stat de executare a unui ordin european de protecție, respectivul ordin se va primi în limba română, iar dacă este stat emitent, ordinul va fi transmis în limba oficială sau într-una din limbile oficiale ale statului de executare a respectivului ordin ori într-o altă limbă oficială pe care statul respectiva a declarat că o acceptă.

          Cheltuielile pe care le implică derularea procedurilor reglementate de această lege sunt suportate de către România dacă acestea au fost efectuate exclusiv pe teritoriul statului român.

Proiectul de act normativ a supus, în 9 iulie 2015,
dezbaterii publice Proiectul de lege privind ordinul european de protecție în materie penală.

Expunere de motive

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava