MOPAN Suceava

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”pentru românii de pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Limbii Române sărbătorită la Cernăuți, Ucraina”, la Cernăuți, în Ucraina,în 31 august 2019. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu „Liga Tineretului Român din regiunea Cernăuți „Junimea”.
În cadrul concertului extraordinar „România de acasa”, pe scena Filarmonicii de Stat din Cernăuți, au prins contur momente artistice ce au evidențiat frumusețea graiului românesc, cât și discursuri ce au subliniat importanța mențineriii dentității culturale a românilor din regiuneaCernăuți.

Domnul director general delegatal IEH, Nicolae Brînzea, a transmis un mesaj prin care a arătat că: ”limba noastră românească reprezintă izvorul cel mai pur al limbii latine, din ea izvorăște râul limbilor latine, (…) că a fi român nu înseamnă un simplu act de identitate, înseamnă un act de chemare, o misiune, o responsabilitate prin care fiecare din noi ducem mai departe, peste veacuri, frumusețea identității noastre românești”. Domnul Nicolae Brînzea a mulțumit în primul rând Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, doamnei ministru Natalia-Elena Intotero, Consulatului General al României în Cernăuți, Excelenței Sale, doamnei Consul General Irina-Loredana Stănculescu, partenerilor, mass-mediei din Cernăuțiși din țară, artiștilor, dar în mod special românilor care poartă în sufletul lor, în acele locuri, România de acasa.
Consulatul General al României în Cernăuți a fost reprezentat de Excelentele Sale Edmond Neagoe și Ionel Constantin Mitea iar Liga Tineretului Român din regiunea Cernăuți „Junimea” de către domnul Vitalie Zâgrea.
Concertul extraordinar „România de acasă” a fost susținut cu prilejul marcării Zilei Limbii Române în cadrul comunității de români din regiunea Cernăuți, Ucraina. Evenimentul a debutat la ora 16:00, având loc în incinta Filarmonicii de Stat din Cernăuți. Interpreții cunoscuți de muzică populară care au delectat auzul participanților au fost Ilie Caraș, Elena Merișoreanu, Ana Ilca, Izabela Tomița, Gabriel Popescu și Victoria Costinean. Totodată, Ansamblul „Alunelu” și Ansamblul „Izvoraș” au pus în scenă un regal de muzică și dansuri tradiționale românești, dedicat acestei sărbători.
Aproximativ 600 de români din nordul Bucovinei au participat la eveniment și au fost captivați de ritmul muzicii tradiționale de pe plaiurile României, sufletele lor prinzându-se într-o horă care se întinde peste granițe. De asemenea, cadrul creat de artiștii români a fost unul propice dezvoltării sentimentului de apartenență la neamul românesc și la cultura românească.
Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Limbii Românese încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate „Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava