Concert pascal
MOPAN Suceava

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni va derula proiectul „ Ziua Limbii Române la Ismail”, la  Ismail, în Ucraina, în 07 septembrie 2019. Proiectul se va desfășura în parteneriat cu Asociația Centrul de Informare Românesc din Ismail, și cu sprijinul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Evenimentul „Identitate și trăire românească prin educație și cultură” va începe la ora 11:00,  și se va desfășura la Casa de Cultură din Ismail.

Spectacolul va fi moderat de către doamna Gina Necula, conferențiar doctor al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, și domnul Ivan Byku, poet și profesor.

Programul artistic al evenimentului va consta într-un recital de poezie românească, susținut de poeți consacrați din Basarabia Istorică, a unui program de dans folcloric asigurat de șapte ansambluri de copii din raioanele Reni și Ismail și a unui moment muzical deosebit, interpretat de soliști și instrumentiști de muzică populară din regiune.

Ansamblurile care vor urca pe scenă sunt: Ansamblul Folcloric „Dor Basarabean”, CC Utconosovca- Ismail,(cond. art. Viktor Popesku),  Ansamblul de Dansuri Populare ”Ținerețea” –Ismail (cond. art.  Ivan Marku), Ansamblul de Dansuri Populare „Opincuța” – Reni (cond.art. Aleksandrov Mykola), Ansamblul vocal-model  “Doruleț” CC Orlovca , Reni (cond. art. Kyrlih Mariana),  Ansamblul folcloric de copii  „Sălcioara” – CC Dolinscoe, Reni (cond. art. Aurica Berber),  Ansamblul etno-folcloric-model „Mugurașii”, CC Limanscoe (cond. art. Tkach Andrii), Ansamblul folcloric „Basarabeanca”, CC Satu – Nou, Reni (cond.art. Bornia Maryna).

Elevii din ansambluri și conducătorii artistici ai acestora vor fi premiați pentru contribuția adusă la menținerea și promovarea identității românești în regiunea Odessa.

Proiectul are ca obiectiv păstrarea vie a limbii române, a culturii și tradițiilor strămoșești prin promovarea identității culturale, etnice și lingvistice a românilor din sudul Basarabiei, iar ca obiective specifice: conștientizarea importanței conservării și promovării sentimentului identitar, la nivelul comunității românești din Ismail, prin sărbătorirea Zilei Limbii Române în această comunitate, precum și constituirea publicului participant într-o comunitate afectivă.

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Limbii Române se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate „Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava