MOPAN Suceava

Duminica a XX-a după Rusalii, numită și Duminica învierii fiului văduvei din Nain, 9 octombrie 2022, a adus lumină și pace în sufletele credincioșilor prezenți la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Bucuria întâlnirii cu Sfântul Mare Mucenic Ioan prin închinarea la sfintele sale moaște a fost sporită de primirea arhiereștii binecuvântări.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în incinta așezământului monahal. Din sobor au făcut parte clerici din cuprinsul Arhiepiscopiei și de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și slujitori de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, în frunte cu arhim. Serafim Grigoraș, starețul așezământului monahal.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu.

La momentul rânduit, monahul Ioan Cărăușu a fost hirotonit ierodiacon pe seama Mănăstirii Catrinari.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. dr. Ilie Macar, paroh al Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Câmpulung Moldovenesc, a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesul duhovnicesc al Evangheliei acestei zile, evidențiind importanța minunii săvârșite de Însuși Mântuitorul nostru Iisus Hristos, inclusiv pentru noi, cei de astăzi.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a rostit rugăciuni de dezlegare și rugăciuni pentru sănătate trupească și sufletească.

La final, pr. Alin Ciprian Baș, slujitor al Catedralei Arhiepiscopale, a fost hirotesit iconom stavrofor.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a adus mulțumiri tuturor celor prezenți pentru împreuna rugăciune și i-a îndemnat pe credincioși să treacă pragul Mănăstirii Văratec, resfințită astăzi, pentru a încununa această zi deosebită.

„Astăzi s-a sfințit biserica Mănăstirii Văratec. Cei care doriți puteți merge să treceți prin Sfântul Altar, să vă închinați și să vă înnoiți sufletește și, de ce nu, trupește. Fiindcă înnoindu-vă sufletește implicit vă înnoiți și trupește. Acolo a fost o lucrare care a necesitat timp și multă pricepere. O să vă placă biserica, așa cum a fost restaurată. Și dacă o să vă placă, o să vă rugați ca și aici să facem o lucrare frumoasă, tot atât de frumoasă ca și la bisericile și mănăstirile restaurate din 1990 încoace în Arhiepiscopia Iașilor, unde, cu modestie și smerenie, vă spun că am avut o contribuție foarte, foarte importantă. (…) Plecați îmbogățiți sufletește având cuvântul părintelui profesor Ilie Macar, care a fost ținut în cadrul Sfintei Liturghii. L-am hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele profesor, a fost profesor de altfel în Franța, este și student la Facultatea de Teologie de la Cluj și este angajatul nostru aici la farmacia naturistă de la magazinul de aici, părintele Alin Ciprian.

Vă îmbrățișez pe toți deopotrivă, vă mulțumim pentru împreună-slujire și, desigur, mulțumim părinților, celor 45, care au slujit astăzi împreună; un sobor mai mare ca la Suceava nu întâlniți nici într-o eparhie din țară. Mulțumim și corului care a cântat atât de frumos; este un cor performant nu pentru faptul că el cântă frumos în duminici și sărbători, uneori aici la noi, ci pentru că a câștigat, de la înființarea lui, foarte multe concursuri.”

La final, Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat cu apă sfințită pe credincioșii care au venit cu multă evlavie să îl cinstească pe sfântul ocrotitor al Cetății Sucevei, ale cărui moaște se află în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Scurt istoric

Tradiția atestă faptul că pe locul unde este astăzi biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” a existat o biserică de dimensiuni reduse, care însă nu a supraviețuit timpului.

Zidirea bisericii Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“ a fost începută în anul 1514 de Bogdan al III-lea, fiul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, lucrarea fiind terminată de nepotul acestuia, Ştefăniţă Vodă, în anul 1522. Biserica a fost pictată atât în interior, cât şi în exterior în perioada 1532-1534, sub domnia lui Petru Rareş.

La Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou din Suceava” a funcționat o școală teologică, sprijinită de marii mitropoliți ai vremii. Astfel, în clădirile mănăstirii este atestată o școală clericală, din 1786, și apoi Institutul Teologic, începând cu 1826. Tot aici, de-a lungul timpului, au lucrat caligrafi, gravori în lemn și în metal, miniaturiști sau dascăli de limba română, greacă și slavonă.

În Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, sub un baldachin de piatră, se află racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou, aduse de la fosta Catedrală Mitropolitană a Moldovei, Biserica Mirăuţi, în anul 1589.

Mănăstirea a îndeplinit rolul de reședință mitropolitană a Moldovei în perioada 1522-1677, iar din anul 1991, pe cel de reședință arhiepiscopală.

În anul 1993, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a inclus Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul mănăstirii pe lista patrimoniului cultural mondial.

Irina Ursachi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava