MOPAN Suceava

Ministrul Economiei, Constantin Niță, și Președintele Airbus Helicopters, Guillaume Faury, au semnat astăzi, 3 septembrie, în prezența Primului-ministru Victor Ponta, Memorandumul de înțelegere încheiat între Guvernul României și Airbus Helicopters privind „Proiectul Super Puma MK 1”.

Memorandumul exprimă intenția Guvernului şi a Airbus Helicopters de a coopera şi de a sprijini reciproc acţiunile necesare pentru extinderea pe piață din România și de a dezvolta capacitățile de producție pentru elicopterele de tip Super Puma MK1 în cadrul Parcului tehnologic aerospațial de pe platforma IAR Brașov.
,,Prin semnarea acestui Memorandum de Înțelegere, facem un pas mai departe în consolidarea parteneriatului strategic privind dezvoltarea industriei de fabricaţie a elicopterelor în România. Guvernul României oferă întregul sprijin investitorilor interesați de piața locală. În același timp, suntem mai mult decât bucuroși atunci când avem companii străine interesate să dezvolte parteneriate cu companiile românești”, a declarat Constantin Niță, Ministrul Economiei.
Airbus Helicopters și IAR Brașov S.A. au dezvoltat cu succes în sistem joint-venture compania Eurocopter Romania (ECRom), care asigură mentenanța, reparațiile și activitățile de revizii generale pentru elicoptere. ECRom a devenit un furnizor român important pentru mentenanță, reparații și activitățile de revizii generale. Ministerul Economiei, în calitate de acţionar majoritar, va sprijni IAR SA Braşov pentru a deveni un actor principal în proiectul de fabricaţie al elicopterului de tip Super Puma MK1, prin producerea de subansamble și componente ale elicopterului.

,,Am încredere că, pe baza acestui Memorandum, cele două companii vor coopera pentru dezvoltarea capacităților de producție pentru Super Puma MK1, ceea ce va marca repunerea României pe harta producătorilor mondiali de elicoptere. Pentru România, acest parteneriat înseamnă locuri de muncă directe și indirecte, dezvoltarea industriei de aviație, satisfacerea pieţei locale dar şi a pieţei de export cu nevoi diferite de dotare cu elicoptere grele, taxe și impozite la bugetul consolidat al statului”, a adăugat Constantin Niță.

La rândul sau, Primul-ministru Victor Ponta a subliniat importanța Airbus Helicopters pentru sistemul de medicină de urgență din România, SMURD beneficiind la ora actuală de opt elicoptere EC135: ”În acest moment, România are probabil cel mai performant sistem de intervenţii în situaţii de urgenţă din Europa. Însă în perioada următoare, atât Armata, Ministerul Apărării Naţionale, cât şi Ministerul de Interne au nevoie să îşi modernizeze flotele de elicoptere şi sunt convins că un produs fabricat în România, cu tehnologia cea mai înaltă la nivel mondial, este un obiectiv pentru ministerele de resort din România. Sunt convins că proiectul care va demara în 2015 va fi un proiect în primul şi în primul rând competitiv şi la nivel tehnologic cel mai înalt, că va crea noi locuri de muncă la Braşov şi mai ales va pregăti o nouă generaţie de specialişti din România şi pe plan European”. Mai mult, Primul-ministru Victor Ponta a dorit să îi asigure pe reprezentanții companiei franceze de suportul Executivului în derularea cât mai rapidă a acestui proiect.
Pentru IAR SA Brașov, cooperarea în domeniul industriei de fabricație a elicopterelor a început în anul 1970 odată cu cumpărarea de către România a licenţei de fabricare a elicopterului SA/IAR 316 B Aloutette III, continuată apoi în anul 1974 prin achiziţionarea de către România a licenţei de fabricare a elicopterului SA/IAR 330 Puma, fapt care a permis companiei să asigure necesarul de elicoptere pentru toate instituţiile statului dar în acelaşi timp a făcut ca România să înregistreze un volum important de export al acestor modele de elicoptere. Un alt pas important îl reprezintă înfiinţarea în anul 2002 a societăţii mixte Eurocopter România SA, cu participarea Airbus Helicopters şi IAR SA Braşov, societate care în cei 12 ani de la înfiinţare a devenit un pilon al industriei de aviaţie din România. Consolidarea parcului industrial aeronautic de pe platforma IAR SA Braşov s-a făcut şi prin dezvoltarea în perioada 2009-2010 a companiei Premium Aerotec SRL – companie aparţinând concernului Airbus Group – şi care în prezent realizează componente pentru o întreagă gamă de avioane din familia Airbus.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava