Concert pascal
MOPAN Suceava

Primari din 73 de localităţi sucevene au intrat luni în posesia contractelor de finanţare pentru 110 proiecte care vizează introducerea de reţele de apă şi canalizare, reabilitări de drumuri şi şcoli, construcţii şi reparaţii de poduri şi podeţe. Contractele în valoare totală de 28 de milioane de lei le-au fost înmânate de preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor.

Banii au fost alocaţi de guvern prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Nechifor a ţinut să arate că numărul proiectelor finanţate prin PNDL a crescut în perioada 2014-2015 comparativ cu intervalul 2012-2013 iar acest trend va fi menţinut şi în perioada următoare. Potrivit şefului administraţiei judeţene în 2012 au fost finanţate 55 de proiecte în tot judeţul parte pe drumuri parte pe canalizare, în 2013 doar 34, în 2014 cifra  a crescut brusc la 111 proiecte iar în acest an au fost finanţate 110 proiecte.

64 de milioane de lei atrase în acest an prin PNDL

„Fac menţiunea că în 2012 şi 2013 prin efortul guvernului României s-au plătit peste 1.000 de miliarde de lei vechi arierate. Este suma pe care sperăm să o avem anul acesta la dispoziţie. În 2012 a fost un efort considerabil să putem achita lucrările neplătite de ani de zile.  Nu putem să nu ţinem cont de faptul că practic un an de proiecte noi s-a consumat pe a plăti facturi din trecut şi cum am constatat după discuţiile cu primarii nu mai găseşti nici o firmă să lucreze fără banii plătiţi în avans. Eu nu ştiu cum au lucrat în trecut până în 2012 cu atâta amar de bani aruncaţi în piaţă dar nedecontaţi în zona  publică. Ceea ce este important este că am plătit acei bani care cădeau pe umeri primăriilor care au scăpat de presiunea Finanţelor prin aplicarea de popriri pe conturi sau blocare de conturi. Am plecat de la un număr mai mic de proiecte însă 2013 şi 2014 şi 2015 sunt ani cu foarte multe alocări importante pentru dezvoltarea comunităţilor”, a declarat Nechifor.

 

Nechifor a subliniat că din suma alocată acum pentru finanţarea proiectelor Consiliul Judeţean a tras doar 1% adică în jur de 253.000 de lei restul de 99% revenind primăriilor. Preşedintele Consiliului Judeţean crede că în septembrie sau octombrie vor mai fi alocări bugetare prin PNDL estimând că suma totală care va fi atrasă de judeţul Suceava care acum atinge 64 de milioane de lei va ajunge la 100 de milioane de lei adică 1.000 de miliarde de lei vechi. El le-a cerut primarilor să urgenteze procedurile de achiziţie astfel încât să poată cheltui banii până la sfârşitul anului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava