MOPAN Suceava

Începând cu 1 august 2015, salariile de bază ale personalului nedidactic din învățământul preuniversitar de stat, inspectoratele școlare și unitățile conexe, instituțiile de învățământ superior de stat și din bibliotecile centrale universitare se majorează cu 12% față de luna iulie 2015. Decizia a fost luată marţi, de Guvern, printr-o Ordonanță de urgență.
Ordonanţa de marţi, 30 iunie, modifică OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice. Potrivit actului normativ, va crește, de asemenea, cu 12% cuantumul sporurilor, indemnizațiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care nu fac parte din salariul de bază, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.
De această majorare salarială vor beneficia 53.848 de persoane din învățământul preuniversitar de stat și 7.468 de persoane din învățământul universitar. Impactul bugetar pentru aplicarea acestor creșteri salariale este estimat în acest an la 38,6 milioane de lei, iar pentru anul 2016 la 115,8 milioane de lei.
Personalul didactic și didactic auxiliar din învățământul de stat beneficiază de creșteri salariale cu 5% începând cu 1 martie 2015 și cu încă 5% începând cu 1 septembrie 2015, în baza OUG nr. 83/2014, respectiv Legea nr. 71/2015 de aprobare a acestei ordonanțe.
În judeţul Suceava, unde sunt peste 1800 de angajaţi pe posturi nedidactice, au fost făcute demersuri pentru creşteri salariale Giani Leonte, reprezentant al Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, şi Traian Pădureţ, liderul Sindicatului „Pro Educaţia” Suceava. Aceştia au cerut redobândirea drepturilor personalului nedidactic, prin memorii, petiții, proiecte şi inițiative de diverse tipuri. Alianţa Sindicatelor din Învăţămîntu Suceava a declanşat, la începutul anului, o campanie de solidaritate cu personalul nedidactic, şi au strâns semnături în toate unităţile şcolare ale judeţului Suceava, pentru calcularea corectă a salariului de bază pentru personalul nedidactic prin luarea în considerare a sporului de vechime. Listele cu semnături au fost fi depuse la Ministerul Muncii, la începutul lunii martie. În aşteptarea unui răspuns, înaintea sărbătorilor pascale, Alianţa a distribuit unui număr de 1536 de membri de sindicat, din categoria personalului nedidactic, tichete cadou în valoare totală de aproximativ 50.000 de lei.
„ Mărirea salarială cu 12 %, începînd cu 1 august, nu face decît să ne bucure, arată încă o dată, pentru unii care nu au încredere încă, că există nevoie de organizare sindicală, pentru că acest drept salarial a fost obţinut doar prin acţiuni sindicale. Să nu uităm că în luna octombrie 2014 federaţiile sindicale din învăţămînt au semnat un acord cu reprezentanţii Guvernului prin care guvernanţii se angajau la o mărire salarială de circa 35 % în următorii 3 ani pentru personalul nedidactic. Iată că a venit această mărire reală de salariu începînd cu 1 august 2015, cu toate că ei au promis că va fi mărirea cu 1 iulie. Este o lună de întîrziere, este o lună de pierdere pentru membrii noştri de sindicat, dar este un cîştig real pentru membrii noştri de sindicat începînd cu august 2015. Sperăm să fir doar un pas pentru o reparaţie care se va face personalului nedidactic din învăţămînt şi că guvernanţii nu ne vor îmbăta, din nou, cu apă rece doar cu acest prim pas şi se vor ţine de cuvînt şi pentru anii următori, asfel încît în 2-3 ani să se ajungă la o mărire a venitului personalului nedidactic din învăţămînt de circa 35 %, aşa cum au promis”, a declarat Traian Pădureţ, preşedintele Sindicatului „Pro Educaţia” Suceava.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava