Concert pascal
MOPAN Suceava

Comunicat de presă: Românii sunt expuși de trei ori mai mult riscului de a-și pierde viața într-un accident rutier decât cetățenii din țările din Vestul Uniunii Europene.

În România, riscul de a muri într-un accident rutier este de trei ori mai mare decât în țările dezvoltate ale Uniunii Europene. Acest fapt îngrijorător reiese din ultimele date statistice publicate de Comisia Europeană în anul 2017. Cu un număr 96 de decese raportate la un milion de locuitori, România se află pe penultimul loc din Uniunea Europeană (Bulgaria este pe ultimul loc) în ceea ce privește siguranța rutieră. Printre vulnerabilitățile identificate de Comisia Europeană se numără și lipsa autostrăzilor, lipsa de instruire și educație adecvată a participanților la trafic, lipsa semnalizărilor rutiere, parcul auto învechit, etc.

La data de 25 mai 2018, în intervalul orar 11:00–12:00, conform activităţilor stabilite în cadrul evenimentului naţional ,,Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, ediţia Mai 2018, poliţiştii Serviciului Rutier şi cei ai Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi, împreună cu reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale Pentru Sprijinirea Victimelor şi Prevenirea Accidentelor Rutiere au organizat şi desfăşurat o activitate la Liceul Tehnic de Telecomunicaţii şi Electronică ,,Gh. Mârzescu” Iaşi, ce a avut ca temă siguranţa rutieră. Acestă activitate s-a adresat unui public format din 150 elevi, din clasele IX-XI, 3 cadre didactice şi 6 studenţi.

Întâlnirea a avut ca scop prevenirea și reducerea numărului de accidente  rutiere. În acest scop, Asociația Națională pentru Sprijinirea Victimelor și Prevenirea Accidentelor Rutiere (ANSPVAR), împreună cu poliţiştii Serviciului Rutier şi cei ai Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi au promovat regulile elementare de siguranţă în  calitate de pieton, biciclist sau pasager.

De asemenea, acțiunea a urmărit și dezvoltarea unui comportament antivictimal şi antiinfracţional în rândul adolescenţilor, precum şi a unei conduite social-educaţionale privind importanţa atitudinii preventive în trafic.

Totodată, întrucât multe din accidentele grave sunt produse de șoferi cu vârsta cuprinsă între 22 și 26 de ani, iar activitatea noastră s-a adresat copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani, în cadrul evenimentului au fost punctate şi aspecte de natură legislativă, extrase din O.U.G. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice şi Codul Penal.

Au fost aduse în discuţie cazuri concrete în care tinerii au provocat sau au fost victime ale accidentelor rutiere, iar pentru conştientizarea consecinţelor acestor evenimente rutiere, la activitate a participat medicul rezident Alexandra Bianca Spinu, o victimă unui accident rutier grav, care s-a transformat într-o lecție de viață pentru elevii prezenți.

Nu în ultimul rând, le-am prezentat elevilor materiale video despre tema abordată, cu un impact emoțional puternic, cu scopul de a conștientiza care sunt urmările nerespectării regulilor de circulație.

Asociația Națională pentru Sprijinirea Victimelor și Prevenirea Accidentelor Rutiere desfășoară activiți de informare și prevenție la nivel național și are ca rezultat dezirabil scăderea semnificativă a numărului de accidente rutiere.

Președinte ANSVPAR,

Oana Maria Baciu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava