Concert pascal
MOPAN Suceava

La sediul Primăriei municipiului Suceava a fost parafat, luni, 17 decembrie, Acordul cadru de înființare a Asociației „Moldova se dezvoltă”. Într-o primă fază, din această structură fac parte localitățile Suceava, Botoșani, Piatra Neamț, Iași, Roman, Cîmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei. Acordul a fost semnat de primarii Ion Lungu, Suceava-PNL, Cătălin Flutur, Botoșani-PNL, Lucian Micu, Roman-PNL, Dragoș Chitic, Piatra Neamț-PNL, Mihăiță Negură, Cîmpulung Moldovenesc-PNL, Ilie Boncheș, Vatra Dornei-PNL și Mihai Chirica, Iași- independent. Participanții au susținut că ideea este aceea de a promova proiecte pe fonduri locale, guvernamentale și europene, în vederea dezvoltării Moldovei. Ei au precizat că noua entitate este deschisă și altor localități și se constituie în condițiile în care regiunea duce lipsa investițiilor ceea ce a condus la subdezvoltare și depopulare.

Asociația își propune printre altele construirea autostrăzii Iași-Tîrgu Mureș și a autostrăzii Nord-Sud

Obiectivul principal al Asociației îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii de transport de importanță regională și națională și anume autostrada Iași-Tîrgu Mureș, autostrada Nord-Sud, care să lege Moldova de București, construirea șoselelor de centură la nivelul orașelor asociate , interconectarea cu rețelele de transport european, inclusiv spre Ucraina și Moldova, modernizarea transportului feroviar, asigurând interconectivitatea prin trenuri de mare viteză cu celelalte regiuni.

Printre obiectivele noii entități se numără de asemenea îmbunătațirea mediului economic, promovarea ocupării și sprijinirea mobilității forței de muncă, descentralizarea și reducerea sărăciei.

Lungu: ”Vreau să spun din start că nu este o replică la Alianța Vestului”

Primarul Ion Lungu a ținut să precizeze că această structură nu se dorește a fi o replică la Alianța Vestului structură înființată de primarii localităților Cluj, Arad, Timișoara și Oradea. ”Vreau să spun din start că nu este o replică la Alianța Vestului. Cred că acest acord de asociere trebuia să-l avem mai demult având în vedere problemele Moldovei cvre sunt mai grave decât cele ale vestului. Îi felicit pe acei primari din vest dar și noi aici în Moldova avem primari vrednici care și-au făcut datoria dar datorită poziționării noastre geografice faptul că suntem mai mult spre est decât spre vest avem aceste probleme. Nu avem o autostradă care să lege Moldova de celelalte regiuni istorice, de Ardeal, de București. Dacă aceste lucruri nu se vor rezolva Moldova este condamnată la subdezvoltare. Considerăm că nu mai putem sta în această situație și vreau să facem acest parteneriat între localitățile noastre să fim un model de organizare pentru Moldova, să reprezentăm o putere de neogociere la nivel guvernamnetal, european și cu alte organisme în ideea de a dezvolta zona Moldovei”, a spus Lungu.

Primarii consideră că înființarea Asociației reprezintă un moment istoric

Documentul semnat luni este un ACORD CADRU de colaborare, urmând ca până la sfârşitul primului trimestru al anului 2019, să fie creată structura juridică, de tip Asociație Intercomunitară. Specialiști din localitățile componente ale Asociației „Moldova se dezvoltă” vor forma un grup de lucru care va elabora proiectele. Mai trebuie spus că toți cei șapte primari au apreciat înființarea Asociației drept un moment istoric.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava