MOPAN Suceava

În cursul zilei de sâmbătă, 10 iunie 2017, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava  au efectuat o nouă acţiune de verificare a deţinătorilor de arme în vederea identificării celor care nu respectă legislaţia specifică.

În cadrul acţiunii au fost verificaţi  şapte deţinători de arme letale şi neletale, şi în acelaşi timp au fost efectuate controale şi în fondurile de vânătoare.

Într-un comunicat de presă al Poliţiei Suceava se arată că acţiunea i-a vizat, în special, pe deţinătorii de armament şi muniţii letale sau neletale care nu au solicitat prelungirea valabilităţii permiselor de armă a căror titulari sunt, şi care nu au depus armele şi muniţiile la un armurier autorizat, în termenul prevăzut de leg.

În urma acțiunii au fost întocmite patru dosare de urmărire penală, cu privire la  infracțiuni de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, fiind aplicată şi o sancţiune contravenţională în valoare de 500 lei.

În acelaşi timp au fost ridicate un patru arme neletale şi 37 de elemente de muniţie.

De asemenea, poliţiştii au dispus anularea dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor pentru 6 persoane.

În comunicatul de presă, poliţiştii reamintesc celor care doresc să obţină permisul de port armă dar şi celor care l-au dobândit câteva aspecte legislative.

Astfel conform Legii nr. 295/2004 republicată , la Art. 25 sunt precizate condiţiile de valabilitate  ale permisului de armă.

(1) Permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri.

(2) În vederea prelungirii valabilităţii permisului de armă, titularul acestuia este obligat să se prezinte înainte de împlinirea termenului prevăzut la alin. (1) la structura de poliţie competentă în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa cu armele înscrise în permis, precum şi cu documentele stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

(3) Valabilitatea permisului de armă se prelungeşte de către autoritatea competentă pentru o perioadă de 5 ani, dacă titularul îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 14 alin. (1) iar armele destinate folosirii în condiţiile prezentei legi au efectuată inspecţia tehnică periodică.

(4) Permisul de armă conferă titularului drepturile prevăzute de lege şi după radierea din acesta a armelor înstrăinate prin vânzare, donaţie, închiriere sau comodat, până la expirarea termenului de valabilitate.

La art.  26 din acelaşi act normativ sunt precizate  condiţiile exercitării dreptului de deţinere a armelor

(1) Titularul dreptului de deţinere a armelor letale are obligaţia să păstreze armele şi muniţiile înscrise în permisul de armă, asigurate astfel încât să nu permită accesul la ele al persoanelor neautorizate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

(2) Titularul dreptului de deţinere a armelor poate fi autorizat de către organul de poliţie competent teritorial, la cerere, să scoată armele deţinute în condiţiile legii din incinta locului unde acestea sunt păstrate, în următoarele situaţii:

  1. a) cu ocazia depunerii armelor la un armurier;
  2. b) cu ocazia schimbării locului unde sunt păstrate armele.

(3) În autorizaţia prevăzută la alin. (2) se menţionează perioada în care armele urmează să fie transportate în afara locului unde sunt păstrate, motivul pentru care acestea se transportă, traseul utilizat, destinaţia şi condiţiile în care trebuie asigurată arma în timpul transportului.

(4) În cazul în care armele sunt scoase din incinta locului unde sunt păstrate, în vederea prezentării acestora la organele competente cu ocazia prelungirii valabilităţii permisului de armă, nu mai este necesară obţinerea prealabilă a autorizaţiei prevăzute la alin. (2).

Şase suceveni nu mai au dreptul să deţină şi să folosească arme, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava