Concert pascal
MOPAN Suceava

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în perioada 01.09.2021- 30.06.2022, au fost sesizate 83 de fapte penale în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar (53 de autori și 71 de victime) și au fost aplicate 14 sacțiuni contravenționale. Așa arată o statistică prezentată în ședința Colegiului Prefectural de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție, Ionuț Epureanu. 51 fapte penale au fost sesizate în mediul urban și 32 de fapte penale în mediul rural. 83% din fapte au fost săvârșite în incinta unităților de învățământ și 17% în zona adiacentă acestora.

62% din faptele penale au fost săvârșite în școli generale, 26% în licee și 12% în alte instituții de învățământ. Cele mai multe fapte penale sunt fapte de lovire sau alte violențe (49%) și vătămare corporală din culpa (21%); 63% din fapte au fost săvârșite în incinta unității de învățământ. Faptele din incinta unității au avut loc: în curtea unității, în sala de clasă, pe hol (în timpul pauzei), în timpul orei de sport, la finalizarea orelor de curs, pe holul unității, dar și în timpul orelor online. În ceea ce privește faptele de furt, au fost sustrase telefoane mobile și un ghiozdan, care au fost recuperate, fiind luate sau ascunse ”în glumă”. Faptele de lovire sau alte violențe între elevi au fost produse pe fondul unor conflicte spontane sau discuții contradictorii.

Cele mai multe fapte penale au avut loc în municipiul Suceava. Se evidențiază Colegiul Tehnic Industrie Alimentară și Școala Gimnazială ”Jean Bart”. Câte 2 fapte penale au fost înregistrate la unitățile de învățământ: Școala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Tehnic Radauti, Liceul Tehnologic ”Vasile Deac” Vatra Dornei, Școala Gimnazială Burla, Școala Gimnazială ”Ion Ciurea” Fălticeni, Școala Gimnazială Brodina de Sus, Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava și Școala Gimnazială ”Miron Costin” Suceava. Zonele de risc identificate sunt: Şcoala Gimnazială „Teodor V. Ştefanelli” Câmpulung Moldovenesc, Şcoala Gimnazială „Ioan Curea” Fălticeni, Şcoala Gimnazială „Petru Comarnescu” Gura Humorului, Şcoala Gimnazială „Teodor Balan” Gura Humorului, Colegiul „Alexandru Cel Bun” Gura Humorului, Şcoala Gimnazială Specială „Sf. Stelian” Rădăuţi, Colegiul” Andronic Motrescu” Rădăuţi, Şcoala nr. 5 Jean Bart Suceava, Şcoala Generală nr. 11 Suceava, Colegiul Tehnic ”Alexandru Ioan Cuza Suceava”, Şcoala Generală Nr. 8 Suceava, Şcoala Generală nr. 4 Suceava, Colegiul de Informatică ”Spiru Haret” Suceava, Şcoala Gimnazială Nigoteşti și Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus.

Cele mai multe fapte penale au fost comise de părintele unui coleg (mama sau tata), de elevi clasa a VIII-a și elevi clasa a IX-a.  În ceea ce privește vârsta autorilor faptelor, se remarcă elevii cu vârsta de 12 ani, 14 ani și 15 ani.   22% dintre autori sunt colegi de clasă. 80% din autori sunt elevi (gen masculin) și 20% sunt eleve.

Au fost reclamate 5 cadre didactice și un director al unei școli pentru ”purtare abuzivă”.

Cele mai multe victime sunt elevi din clasele a VIII-a, a IX- a și a X-a. În ceea ce privește vârsta victimelor, se remarcă elevii cu vârsta între 12-13 ani și 15-16 ani. 62% sunt elevi (gen masculin) și 28% sunt eleve. Patru  cadre didactice au fost victime a faptelor de ”amenințare”, ”lovire sau alte violențe” și ”distrugere”. În cazul tuturor infracțiunilor comise în școli polițiștii Biroului Siguranță Școlară s-au deplasat la unitățile de învățământ unde au desfășurat activități de verificare specifice și au fost întocmite, cu respectarea termenelor impuse, analizele post cauzale care au fost ulterior transmise Direcției Siguranță Școlară – IGPR. Ca urmare a incidentelor constatate au fost transmise un număr de 98 informări către instituțiile competente să intervină, în funcție de situația existentă. Astfel, au fost transmise 33 informări către Inspectoratul Școlar Județean Suceava, 31 către Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava, 30 către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava și 4 către unități de învățământ.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava