MOPAN Suceava

Girolamo Savonarola avea chipul mortificat al unui fanatic: obraji ascetici, supți, nasul coroiat, buzele groase și roșii, ochi verzi și pătrunzători, despre care se spunea că ar fi strălucit cu un foc interior.

Născut la Ferrara, în 1452, a devenit călugăr dominican, singura lui preocupare fiind aceea de a ataca plăcerile carnale și independența spiritului, întru gloria unei Biserici curățate și purificate. Savonarola s-a mutat la Florența în 1489 și, în doi ani, a devenit cel mai controversat personaj din oraș, criticând aspru nobilimea pentru corupție, căutarea plăcerilor și vanitate.

Scopul lui era nici mai mult, nici mai puțin decât să supună întreaga Florență, inclusiv guvernul, propriei versiuni a legii lui Dumnezeu.

Influența lui Savonarola a sporit pe măsură ce a prezis cu precizie moartea lui Lorenzo Magnificul și a regelui Ferrante al Neapolelui și a interpretat invazia Toscanei de către Carol al VIII-lea al Franței, în 1494, drept osânda pe care Dumnezeu o anunțase de atât de multă vreme.

Vidul de putere rămas în urma plecării lui Carol al VIII-lea din Toscana l-a adus pe Savonarola la controlul de facto asupra Florenței, următorii patru ani fiind încărcați de o religiozitate cenușie, care adeseori a implicat și arderea ritualică a „deșertăciunilor”, de la farduri până la îmbrăcăminte luxoasă și bijuterii. Focul a înghițit uneori tablouri senzuale, chiar și ale unor maeștri precum Botticelli.

Pe măsură ce puterea lui Savonarola creștea, același lucru s-a întâmplat și cu lista dușmanilor săi. Cel mai periculos dintre ei era Alexandru al VIlea, desfrânatul Papă din familia Borgia, care, lipsit de scrupule, era hotărât să-l pună la locul lui pe acest călugăr. Alexandru avea obiecții mai ales în legătură cu pretenția lui Savonarola că ar fi comunicat direct cu Dumnezeu, prin aceasta punându-se mai presus de Biserică și, implicit, deasupra papei însuși.

După ce Savonarola a refuzat să se ducă la Roma să dea explicații, Alexandru a încercat să îi cumpere tăcerea, oferindu-i rangul de cardinal. „O pălărie roșie?” a replicat Savonarola cu dispreț. „Nu voi accepta nici o pălărie în afara celei de martir, înroșită de propriul sânge”.

În cele din urmă, Alexandru l-a excomunicat, însă Savonarola a reacționat doar recomandându-i papei să se ocupe de mântuirea proprie și a continuat să țină predici mulțimilor din Florența. Intransigența lui Savonarola a dus la amenințarea finală a lui Alexandru: dacă acesta nu era trimis la Roma, întreaga Florență avea să fie pusă sub interdicție, ceea ce însemna că nu se mai putea oficia nici o slujbă, nu se putea da împărtășania, nu puteau avea loc căsătorii, botezuri sau înmormântări.

Acesta a fost momentul pe care îl așteptau dușmanii lui Savonarola. Călugării franciscani din oraș, de multă vreme invidioși pe superioritatea dominicanilor, le-au contestat acestora supremația religioasă, iar familiile bogate și puternice, dornice să revină la vremuri mai civilizate, au incitat mulțimea florentină.

În cele din urmă, în Duminica Floriilor a anului 1498, Savonarola a fost izgonit din amvon și arestat de guvernul civil. Tortura l-a determinat în scurt timp să mărturisească, și mărturisirea a dus la condamnarea pentru erezie și pentru tentativă de schismă în sânul Bisericii.

În data de 23 mai, în Piazza della Signoria din Florența a fost ridicat un mare eșafod, pe care Savonarola și doi dintre adepții lui cei mai credincioși au fost mai întâi strangulați și apoi arși. „Acuzații au ars în câteva ore”, scria un martor ocular, „treptat, căzându-le mâinile și picioarele. Pe urmă, sa aruncat cu pietre în părțile corpului care se mai țineau încă, pentru a le face să cadă, deoarece exista temerea că mulțimea o să pună mâna pe ele. Apoi, călăul și ajutoarele sale au tăiat stâlpul și l-au lăsat să ardă, aducând și mai multe lemne și întețind focul peste cadavre, astfel încât fiecare părticică a ars cu totul. După aceasta au adus căruțe și… au cărat cenușa la Arno, lângă Ponte Vecchio, astfel încât să nu se mai găsească niciodată vreo rămășiță”.

Tot la 23 mai:

1335: Se naște conducătorul mongol Tamerlan cel Mare.

1533: Henric al VIII-lea divorțează de Caterina de Aragon.

1701: Este spânzurat piratul de origine scoțiană William Kidd.

1706: Ducele de Marlborough îi înfrânge pe francezi în Bătălia de la Ramillies.

1945: Se sinucide adjunctul lui Hitler, Heinrich Himmler.

 

Geo Alupoae, critic de teatru.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava