Concert pascal
MOPAN Suceava

În urma apelului urgent făcut de Școala Dimitrie Brândză din Viișoara, Botoșani, unde niciun elev nu avea acces la școala online, în lipsa unei tablete cu acces la internet, Organizația Salvați Copiii a activat mecanismul de urgență pentru sprijinirea școlilor în contextul pandemic. Astfel, 153 de tablete, pe care sunt instalate aplicațiile necesare participării la cursurile online, se distribuie elevilor azi, iar școala va fi dotată cu o tablă Smart, în valoare totală de 118.000 lei.

Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” din Viișoara este situată în extremitatea nord-estică a ţării și a judeţului Botoșani, într-o zonă dezavantajată economic. Copiii din această comună fac naveta de la o distanță de 3-5 km pentru a ajunge la școală, iar o parte dintre acești elevi au părinții plecați în străinătate.

„Școala noastră este într-o zonă defavorizată și niciun copil nu deține un dispozitiv de învățare online. Dacă, mâine, școala noastră ar intra în scenariul roșu, nu am putea organiza învățămânul online, copiii devenind victime nevinovate ale unei situații pe care nimeni nu a prevăzut-o. Faptul că Salvați Copiii se implică în susținerea școlii noastre este foarte important pentru copiii acestei comunități și va face diferența între participare și neparticipare școlară, nu speram că cineva ne va răspunde, așa că vă mulțumim”, spune Anca Bejinariu, Directorul școlii.

Școala Dimitrie Brândză din Viișoara își desfășoară activitatea în două cladiri. În prezent, măștile de protecție și detergenții pe care școala i-a primit de la Primărie mai ajung doar pentru două luni.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a precizat: ”Neparticiparea școlară are efecte pe termen lung și la fel de periculoase ca pandemia, de aceea, am decis să accelerăm dotarea copiilor vulnerabili cu tablete, pentru a nu rămâne în afara procesului de educație, precum și sprijinirea școlilor și a cadrelor didactice, astfel încât incluziunea educațională să fie reală”.

Alte 39 de școli au făcut apel la mecanismul de sprijin lansat de Salvați Copii, pentru a asigura acces egal și nediscriminatoriu la educație pentru toți copiii. Acestea au nevoie de tablete și alte dispozitive de predare online, măști și produse dezinfectante:

Școala Gimnazială Cobadin, Constanța

Școala Gimnazială Nr. 20 Marin Sorescu, Constanța

Școala Gimnazială Ciurila, Cluj

Școala Gimnazială Viștea de jos, Brașov

Școala Gimnazială Bahnea, Mureș

Școala Gimnazială Idiciu, Mureș

Școala Gimnazială Mihai David Negrești, Vaslui

Liceul Nicolae Iorga Negrești, Vaslui

Școala Gimnazială Merișu Costestii din Vale, Dâmbovița

Școala Gimnazială Pietroșani, Teleorman

Școala Gimnazială Costeștii din Vale, Dâmbovița

Centrul de Zi pentru copiii cu parinții plecați la muncă în străinătate – Pitești, Argeș

Școala Gimnazială Nicolae Orghidan, Brasov

Școala Gimnazială Nr. 181 Sector 1, București

Școala Uruguay sector 1, București

Școala Gimnazială Nr. 127 Sector 5, București

Colegiul Național Mircea Eliade Reșita, Caraș-Severin

Scoala Gimnazială Nr. 7 Resita, Caraș-Severin

Școala Gimnazială Nr. 1 Mangalia, Constanța

Școala Gimnazială Mihai Viteazul Târgoviște, Dâmbovița

Colegiul Constantin Cantacuzino Târgoviște, Dâmbovița

Școala Gimnazială Radu cel Frumos Târgoviște, Dâmbovița

Școala Gimnazială Paul Bănică Târgoviște, Dâmbovița

Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova, Dolj

Școala Gimnazială Decebal Craiova, Dolj

Centrul de Zi Petrila, Hunedoara

Școala Gimnazială Nr. 1 Lupeni, Hunedoara

Școala Gimnazială B. P. Hașdeu, Iași

Școala Gimnazială I. C. Bratianu Iași

Școala Gimnazială Serafim Duicu Târgu Mureș, Mureș

Școala Gimnazială Al. Ioan Cuza Târgu Mureș, Mureș

Școala Gimnazială Zaharia Boiu Sighisoara, Mureș

Centrul de Zi pentru copiii cu parinții plecați la muncă în străinătate – Piatra Neamț, Neamț

Școala Gimnazială Grigore Ghica Voievod, Suceava

Școala Gimnazială Nr. 1 Timișoara, Timiș

Colegiul Dimitrie Leonida Timișoara, Timiș

Școala Gimnazială Mihai David Negrești, Vaslui

Liceul Nicolae Iorga Negrești, Vaslui

Școala Gimnazială Nr. 6 Carmen Sylva Petroșani, Hunedoara

Acest fond de urgență este realizat cu ajutorul autorităților și al companiilor. Cei care vor să își ofere sprijinul pot dona online aici, iar companiile pot completa  contractul de sponsorizare și trimite prin email, la adresa secretariat@salvaticopiii.ro.

Potrivit datelor comunicate oficial de Ministerul Educației la debutul anului școlar, 4.915 școli funcționează în scenariul galben, în care copiii participă, prin rotație, la ore atât cu prezență fizică, cât și online, și 263 care funcționează în scenariul roșu, cu participare exclusiv online. Datele sunt în dinamică, iar evoluția epidemiologică poate schimba modelul de participare școlară.

Pentru ca situațiile de excluziune și discriminare în care au fost puși copiii vulnerabili în timpul stării de urgență să nu se repete odată cu începerea noului an școlar, Organizația Salvați Copiii România accelerează programul de dotare a acestora cu tablete conectate la internet și, ca urmare a solicitărilor primite, adaugă o componentă de dotare a școlilor.

CONTEXT

Datele studiului ”Impactul Covid-19 asupra copiilor din România”, realizat de Salvați Copiii România, arată că aproape jumătate dintre copiii din România nu au acces la o tabletă sau la un computer, singurele dispozitive care pot permite o participare reală la lecțiile online.

Închiderea școlilor și organizarea arbitrară a unor cursuri școlare online, acolo unde a fost posibil și fără instrumente de evaluare a calității procesului de educație, a dus la situații limită.

Una dintre acestea este deosebit de gravă: îngrădirea accesului la educație pentru copiii vulnerabili, fără acces la internet și/ sau la dispozitive care să le permită participarea online.

Inechitățile sociale au fost agravate, în cazul copiilor care nu au avut acces la școala online, iar izolarea, marginalizarea și discriminarea au repercusiuni atât educaționale, cât și psiho-emoționale pe termen lung.

În această perioadă, Organizația Salvați Copiii și-a intensificat eforturile de sprijinire și protecție a copiilor vulnerabili (copii din familii cu dificultăți socio-economice, copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, copii refugiați sau solicitanți de azil) și de colaborare strânsă cu autoritățile locale (primării, inspectorate școlare, școli) pentru a identifica cele mai bune soluții. Actiunile s-au concentrat pe următoarele direcții:

  • suport material de urgență constând în alimente, produse de igienă, dezinfectante sau tichete sociale, acordate copiilor și familiilor lor – 5.600 de copii;
  • activități de pregătire școlară estivală și monitorizare a situației copiilor din grupuri vulnerabile – 4.000 de copii;
  • asigurarea accesului la educația online prin achiziționarea a 3.500 de tablete cu acces la internet, care au fost oferite copiilor din grupuri vulnerabile;
  • formarea a peste 200 de cadre didactice pentru a fi pregătite să lucreze online cu elevii;
  • intervenţii de consiliere psihologică şi socială adresate copiilor şi părinţilor/persoanelor în grija cărora au rămas copiii, online/telefonic;
  • suport autorităților locale din 150 de localități prin echipe mobile, în vederea luării de măsuri urgente pentru începerea școlii în siguranță.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava