Concert pascal
MOPAN Suceava

Școala veche din comuna Horodnic de Sus construită în anul 1888 va fi reabilitată și consolidată de către administrația locală. Primarul Valentin Luță a declarat că proiectul de reabilitare a școlii a fost despus spre finanțare la Administrația Fondului de Mediu alături de un alt proiect ce vizează reabilitarea termică a grădiniței nr.2. Valoarea investiției la școala veche este estimată la aproximativ 2 milioane de lei. ”Este prima școală din comună și cu părere de rău o spun că a fost abandonată multă vreme. E o clădire superbă și avem pentru ea un proiect foarte frumos. Dacă ne dă Dumnezeu sănătate o să iasă ceva extraordinar. Vor fi niște lucrări de reabilitare ample și destul de costisitoare pentru a ajunge la un grad de eficiență energetică de 90% așa cum se cere prin proiect. Vom pune și noi o cofinanțare de 10% ca să avem punctaj maxim să ne aprobe proiectul. Vom păstra elementele originale care să vorbească despre istoria noastră”, a spus Valentin Luță.

În școala veche a fost ucis un consătean pentru că s-a opus colectivizării

El a menționat că această școală este un obiectiv de suflet pentru toată comuna fiind prima școală făcută în vremea Imperiului Austriac unde s-au format generații întregi din Horodnic de Sus. ”Am poze cu tatăl meu în bancă la școală tuns zero. Eu am făcut grădinița acolo pentru că o perioadă școala a fost transformată în grădiniță. Primul meu băiat a făcut de asemenea grădinița în clădirea școlii vechi. Școala ascunde și o amintire neplăcută. Acolo a fost ucis un consătean Ion Nichiforel îi spunea pentru că s-a opus colectivizării. În școală îi aduna pe oameni să-i convingă să intre în colectiv”, a relatat primarul care a mai spus că ”în comună sunt două obiective de suflet școala veche și biserica veche de lemn de care trebuie să avem grijă ca de ochii din cap”.

Școala veche din Horodnic de Sus  construită în 1888 va fi reabilitată și consolidată. Primarul Valentin Luță: ”E un obiectiv de suflet pentru noi alături de biserica veche de lemn” (foto), 7.3 out of 10 based on 4 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.3/10 (4 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava