Concert pascal
MOPAN Suceava

Vineri, 5 octombrie, s-a încheiat Cursul de securitate cibernetică pentru jurnaliști, organizat de către Agenția Națională de Presă și Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, pentru al treilea an consecutiv, derulat pe parcursul a două zile.

În cadrul cursului, participantilor li s-au prezentat noțiuni și exemple legate de atacurile cibernetice. În contextul în care, anul trecut, în România, au avut loc în jur de 140 de milioane de alerte, jurnaliștilor li s-au prezentat riscurile incidentelor de securitate cibernetică și urmărilor acestora. Exemplele concrete i-au făcut să înțeleagă, și mai bine, cum, cel mai probabil, fără să fie măcar conștienți, ei pot deveni o “poartă” pentru un atac, care poate fi chiar statal.

De asemenea, au fost expuse atacurile de tip Ransomware și Spearphishing și riscul pe care îl prezintă vulnerabilitățile provenite de pe rețelele de socializare. O altă temă actuală de discuție a ținut de reglementările GDPR, care au avut un mare impact pentru jurnaliști.

Printre trainerii care au ținut cursul s-au aflat și Cătălin Aramă (director general), Daniel Ioniță (director Direcția Analize, Politici și Cooperare), Iulian Alecu (directorul general adjunct). Pe lângă noțiunile teoretice și exemplele aplicate, aceștia au mărturisit și faptul că, în plan european, CERT RO este bine văzut, considerat unul dintre Centrele mature, privind nivelul de securitate cibernetică. De asemenea, ei au declarat și faptul că, potrivit strategiilor de la nivel național și european, se urmărește digitalizarea Europei și dezvoltarea infrastructurilor digitale.

Despre CERT-RO

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO este o instituţie publică, având ca atribuţii prevenirea, analiza, identificarea şi reacţia la incidente ce afectează infrastructurile cibernetice care asigură funcţionalităţi de utilitate publică sau servicii ale societăţii informaţionale. CERT-RO are ca obiectiv general dezvoltarea capacităţii de răspuns la incidente de securitate cibernetică şi a relaţiilor de cooperare cu entităţi naţionale sau internaţionale, cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniul securităţii cibernetice. Detalii pe www.cert.ro.

Despre AGERPRES

Fondată în 1889, AGERPRES este Agenția Națională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informații echilibrate, cu caracter imparțial, și de a fi principala sursă de informare pentru cetățenii și instituțiile din țară, dar și cea mai importantă sursă de știri despre România, în exterior. Din 1921, agenția a avut o transmisie neîntreruptă de știri și informații. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de știri tematice, serviciile și arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video și multimedia, fluxul documentare, precum și servicii de imprimare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava