MOPAN Suceava
Galerie foto47 poze în acest set

Ziua Bucovinei a fost marcată printr-un eveniment de amploare organizat de Consiliul Județean Suceava în sala „Ștefan cel Mare” a Palatului Administrativ. Consiliul Județean Suceava s-a întrunit astăzi în ședință ședință solemnă pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România, la 28 noiembrie 1918. Ședința a fost prezidată de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. La ședință au mai fost prezenți, pe lângă consilierii județeni, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, prefectul județului, Mirela Adomnicăi, primarul Sucevei, Ion Lungu, președintele PNL, Ludovic Orban, fostul lider al liberalilor, Vasile Blaga, parlamentarii suceveni Ioan Balan, Dumitru Mihalescul, Angelica Fădor, Daniel Cadariu, Bogdan Gheorghiu, Virginel Iordache, Maricela Cobuz, Alexandru Băișanu și Ilie Niță. Alături de aceștia au mai participat majoritatea primarilor din județ, unii dintre aceștia, cum sunt cei din Salcea și Adâncata, Vasile Andriciuc, respectiv Cucu, venind îmbrăcați în uniforme militare, în timp ce alții au venit îmbrăcați în costume populare. La ședință au participat și reprezentanți ai Diasporei, precum și reprezentanți ai administrațiilor locale și organizații culturale din regiuni din Ucraina și Republica Moldova.


Ședința solemnă a CJ Suceava a început fix la ora 12:00, cu un scurt moment în care au putut fi ascultate clopotele Bucovinei, după care corul țărănesc din Capu Câmpulului a intonat Imnul Național al României.
După aceste momente, șeful administrației județene, Gheorghe Flutur, a preluat conducerea ședinței solemne, el dând citire textului Moțiunii care a fost adoptată pe 28 noiembrie 1918 în Congresul General al Bucovinei, întrunit în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernuți. „Este o pagină de istorie excepțional de mare”, a declarat președintele CJ Suceava. Gheorghe Flutur a citit textul moțiunii cu lacrimi în ochi.


După ce a dat citire textului acestei moțiuni, Gheorghe Flutur a declarat că astăzi, de ziua Bucovinei, de la Suceava trebuie transmis un mesaj de unitate în toată țara, pentru că „Bucovina a fost model și poate fi și acum model”.
„Întâmpinăm Anul Centenar cu realizări, cu investiții, cu proiecte curajoase. Încercăm să ne facem datoria, dar acest lucru nu-l putem face decât împreună”, a spus Gheorghe Flutur. Astfel, el a amintit de investițiile făcute pentru modernizarea Spitalului Județean Suceava, dar și de dezvoltarea Aeroportului Ștefan cel Mare Suceava.


Printre cei care au luat cuvântul în ședința solemnă de astăzi s-au numărat arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, prefectul Mirela Adomnicăi, primarul Ion Lungu, președintele PNL, Ludovic Orban, fostul președinte al CJ Suceava, Gavril Mîrza, președintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, dar și oaspeții din Ucraina și Republica Moldova și reprezentanții românilor din Diaspora. Tuturor celor care au luat cuvântul, precum și parlamentarilor suceveni, Gheorghe Flutur le-a înmânat medalia „Bucovina 100” emisă de Monetăria Statului.


După discursuri, finalul ședinței i-a aparținut tot președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur subliniind faptul că în acest An Centenar, în județul Suceava au fost organizate mai multe acțiuni de amploare. El a amintit de „Zestrea Bucovinei”, în care în mai multe orașe și municipii din județ au fost organizate acțiuni în care s-a prezentat zestrea pe care această regiune a adus-o României la unirea din 1918. Gheorghe Flutur a ținut să sublinieze faptul că pe 30 noiembrie, la Alba Iulia, va fi dezvelită o statuie a unionistului Iancu Flondor, „acest lucru însemnând o recunoaștere a acestor titani ai Unirii”.
După ședința solemnă a Consiliului Județean Suceava, întreaga audiență a participat la o ceremonie de depunere de coroane și jerbe la statuia lui Iancu Flodor din apropierea Palatului Administrativ.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava