Muzeul Bucovinei

Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava a organizat în ziua de 25 aprilie 2013, la Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava, seminarul ”Uniunea Europeană și Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană”.

Prin acest eveniment dedicat împlinirii a 8 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană s-a reliefat importanţa zilei de 25 aprilie 2005, iar apoi elevii să fie informaţi despre UE şi ce înseamnă să fii cetăţean european.

Au fost prezenţi peste 100 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a, care au primit diferite publicaţii din partea centrului (broşuri şi materiale informative puse la dispoziţia centrului de Comisia Europeană sau de Reprezentanţa Comisiei Europene în România), precum şi un pliant realizat de CIED – Suceava, dedicat acestui eveniment.

În cadrul expunerii a fost stimulată dezbaterea, iar întrebările au fost canalizate spre problematica UE.

Comunicarea s-a realizat printr-o prezentare de informaţii în mod direct, adaptat publicului ţintă – elevii, astfel încât să fie create premisele bunei înţelegeri de către aceştia.

Prin dialog şi interacţionare cu elevii s-a dorit să se cunoască dacă aceştia au informaţii minime despre UE. Astfel, au fost întrebaţi dacă se simt europeni şi ce înseamnă, după părerea lor, a fi cetăţean European, dacă cunosc câte limbi oficiale sunt în UE (23 de limbi oficiale), dacă ştiu unde s-a semnat Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană (Abaţia Neumunster din Luxembourg), dacă ştiu unde este localitatea Schengen şi de ce este importantă această localitate (Luxembourg, la graniţa cu Franţa şi Germania), despre Tratatul şiţara în care se află localitatea Maastricht etc.

Elevii care au răspuns corect au primit din partea coordonatorului centrului CIED -”Bucovina” Suceava, câte un “Paşaport European pentru Tinerii Cetăţeni”, care conţine informaţii şi date statistice despre UE şi statele membre.

Seminarul s-a încheiat într-o atmosferă destinsă, fiecare elev plecând cu noi cunoştinţe despre UE, dar şi cu publicaţii pe care să le citească împreună cu prietenii, colegii şi în familie, cum ar fi: Buletin de Europa, Europa la tine acasă, Ghid al cetăţeniei europene, 12 lecţii despre Europa, Reţele de informare a UE, Să explorăm Europa, Cum funcţionează UE, CD-uri cu jocuri cu tematică europeană pentru elevi, hărţi ale UE, dar şi pliantul realizat de centrul din Suceava, pentru ziua de 25 aprilie.

Toate aceste publicaţii se găsesc la sediul CIED – “Bucovina” Suceava şi pot fi puse gratuit la dispoziţia cetăţenilor care vizitează centrul.

Următorul mare eveniment ce va fi organizat de CIED – “Bucovina” Suceava, adresat publicului larg, va fi în data de 9 Mai – Ziua Europei.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava