Concert pascal
MOPAN Suceava

Pe 24 ianuarie sarbatorim 162 de ani de la Unirea Principatelor Tara Romaneasca si Moldova, primul pas spre formarea statului unitar roman. Iasul, locul unde Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei pastreaza numeroase marturii ale unirii si ale familiei domnitoare.

Astfel , in Casa Joseph Zoller, se regaseste intr-o colectie privata fotografia Elenei Cuza, alaturi de alte fotografii originale ale marelui poet Mihai Eminescu si a Reginei Maria. Aceasta fotografie a fost facuta de pictorul si fotograful Carol Pop de Szathmari, pe cand Elena Cuza avea 39 de ani. Sotia domnitorului s-a distins prin numeroase opere de binefacere. Si-a inceput opera de caritate la Bucuresti, patronand Azilul Elena Doamna si a incununat-o la Iasi unde a lucrat benevol ca infirmiera la spitalul Caritatea.

Membru al Societatii franceze de fotografie, Carol Pop de Szathmari a fost pictor si fotograf al curtii, numit de Alexandru Ioan Cuza , in 1863, titlu pe care il va pastra si mai tarziu in timpul domniei lui Carol I.

Domnitorul si sotia sa au pozat in elegantul studio al artistului pe care acesta il avea in Bucuresti la Hanul Verde ( cladire care astazi nu mai exista).

Casa Joseph Zoller sarbatoreste Unirea Principatelor prin arborarea in ziua de 24 ianuarie, a celor 2 steaguri, cel al Republicii Romania si cel al lui Cuza. Steagurile sunt din catifea cu fir de argint si aur si pazmanterie de matase. La infochioscul de la poarta va canta pe tot parcursul zilei Hora Unirii , iar pe ecran se vor derula imagini cu steme ale steagului lui Cuza.

Dupa ce a fost ales domnitor Alexandru Ioan Cuza a dus o sustinuta activitate politica si diplomatica pentru recunoasterea unirii Moldovei si Tarii Romanesti de catre Puterea Suzerana si Puterile Garante si apoi pentru desavarsirea unirii Principatelor Romane.

Desi scurta , domnia lui Alexandru Ioan Cuza ( 1859-1866( a fost perioada optima in care Romania s-a dezvoltat: tara avea o singura Adunare si un singur Guver, au fost adoptate reforme precum cea fiscala, agrara, au fost secularizate averile manastiresti; au fost concepute o noua lege electorala, Codul Civil si Codul Penal inspirat de legislatia franceza.

In ziua de 24 ianuarie comemoram mai mult decat unirea Principatelor Tara Romaneasca si Moldova, sarbatorim formarea unui stat modern, a unei unitati de neam si grai.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Editorial
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava