Concert pascal
MOPAN Suceava

Senatorul USR-PLUS de Suceava, Gheorghiță Mîndruță, a declarat că data de 10 mai, „Ziua Regalității în România”, reprezintă o zi cu semnificație istorică și politică pentru România. Gheorghiță Mîndruță a precizat că la data de 10 mai 1866, principele Carol Hohenzollern Sigmaringen ajunge la București și este numit domnitor, iar la 10 mai 1877, ambele camere ale Parlamentului înaintează principelui Carol Declarația de Independență. El a mai spus că pe 10 mai 1881, Carol I este încoronat Rege al Regatului României. Senatorul sucevean consideră că toate aceste momente istorice stau la temelia constituirii și afirmării statului român, fiind un model de înalt sacrificiu pentru generațiile următoare.

„Ziua de 10 mai este, așadar,  debutul unei perioade de progres pentru țara noastră, pe plan economic, politic și cultural. Începând cu domnia lui Carol I, România a dobândit instituții, modernitate și stabilitate”, a spus Mîndruță. El a ținut să evidențiere unele dintre cele mai importante proiecte realizate în timpul lui Carol I, respectiv inaugurarea oficială a liniei de cale ferată București-Giurgiu, și a primei gări din București, respectiv Gara Filaret, a Gării de Nord din București, înființarea școlii Normale „Carol I“, finanțată din caseta personală a Domnitorului, înființarea Societății Filarmonice Române, inaugurarea Uzinei de gaz aerian de la Filaret, amenajarea cursului Dâmboviței, introducerea iluminatului electric în București, înființarea Băncii Naționale a României, precum și faptul că pe 26 decembrie 1872, în București este introdus tramvaiul cu cai.

„Monarhia din România a fost marcată de-a lungul anilor de suișuri și coborâșuri și, personal, aleg să celebrez această zi cu un gând despre Regina Maria, Regina care ne-a unit. Personalitate- cheie pentru soarta României moderne, Regina Maria, consoarta regelui Ferdinand, a îndeplinit un rol hotărâtor în evoluția țării, fiindu-i ambasadoare neobosită. În semn de prețuire pentru incontestabila ei contribuție, a rămas în memoria colectivă ca „Regina-soldat”, „Regina-diplomat” și „Regina Inimilor”. Ziua de 30 decembrie 1947 marchează sfârșitul monarhiei în România, când Gheorghiu-Dej i-a spus regelui că <Noi și grave evenimente au intervenit și ele fac esențial ca Majestatea Voastră să abdice imediat”. Deși Regele a solicitat un răgaz de 24 de ore pentru a evalua situația>, a primit, în schimb, zece minute. Cu toate că prin abdicarea forțată a Regelui Mihai, s-a încheiat un capitol important din istoria României, progresul din timpul monarhiei este unul incontestabil, iar responsabilitatea noastră este aceea de a fi demni de sacrificiul și munca predecesorilor noștri”, a declarat senatorul USR-PLUS de Suceava.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava