MOPAN Suceava

Comisia de mediu a Senatului a votat în ședința din 5 mai inițiativa legislativă care vizează modificarea Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, pentru a o face mai funcțională, mai ușor de aplicat, și pentru a crește gradul de informare și conștientizare a populației cu privire la pericolul pe care-I reprezintă această planta pentru sănătate, a anunțat senatorul PSD de Suceava, Ilie Niță, membru al acestei comisii. ”Având în vedere că în modul în care a fost promulgată în urmă cu doi ani, legea s-a dovedit a fi ineficientă în combaterea ambroziei, din cauza procesului birocratic prea complex, am simplificat procedurile și împutemicirea autorităților locale pentru a identifica și sancționa nerespectarea legii”, a explicat Niță.

Concret, initiativa legislativa face ca legea de combatere a ambroziei sa fie mai functionala, înlocuind comisia constituită prin ordin de prefect, responsabilă cu sancționarea deținătorilor și administratorilor de  terenuri  pe  care  crește ambrozie, și lăsând competența locală pentru a identifica aceste terenuri, a avertiza și a sancționa persoanele sau instituțiile care nu se conformează prevederilor legii. ”Se pune mai mare accent pe campaniile  de informare și conștientizare, desfășurate anual de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Mediului, împreună cu autoritătile locale. Simpla existență a unei pagini dedicate pe site-ul acestor ministere nu este suficientă pentru informarea populației, astfel încât  cele doua ministere, alături de autoritătile locale, fiind nevoite să vina cu măsuri concrete, utilizând canale diverse de informare și comunicare. Prin modificarea articolului nr 1, se elimină termenul de 30 iunie ca dată pentru eradicarea buruienii ambrozia, pentru că aceasta înflorește în lunile iulie-septembrie, iar în condiții de vreme bună, perioada de înflorire se prelungește  și în octombrie, ceea ce face ca măsurile de eradicare să fie necesare și după data de 30 iunie. Modificarea art. nr.2 este necesară pentru a simplifica și eficientiza procesul de informare  și contientizare împreună cu autoritătile locale, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii nemaifiind necesară implicarea Ministerului Sănătații. La articolul nr. 5 se elimină termenul de „comisie” pentru a simplifica procesul de verificare a terenurilor potential infestate cu buruiana Ambrozia”, a spus Ilie Niță.

El a subliniat că cercetările efectuate au condus la concluzia că speciile de plante care aparțin genului Ambrosia sunt printre cele mai nocive plante existente, prin alergiile pe care le produc asupra sănătății publice precizând că peste 15% din populație suferă de astfel de alergii.  Polenul eliberat de Ambrosia este unul  din  factorii principali  ai rinitei  alergice    și reprezintă cauza manifestărilor  severe ale astmului  bronșic întâlnit la sfârșitul verii la un număr tot mai mare de persoane dând senzații de sufocare și solicitand uneori interventii de urgență. Alergia la ambrozie este sezonieră, durează de la sfârșitul lui iulie până în octombrie, și constă în: strănut în salve, prurit nazal, ocular și faringian, obstrucție nazală, rinoree apoasă, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tuse seacă, respirație șuieratoare și dispnee în special dimineața și seara, urticarie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava