MOPAN Suceava

Președintele organizației județene a PSD, senatorul Ioan Stan, a criticat în termeni dur coaliția PNL-USRPLUS-UDMR după ce Comisia Europeană a demolat și a treia variantă de PNRR trimisă la Bruxelles. În opinia sa, guvernanții au dat dovadă de aroganță, respingând orice mână întinsă de PSD, orice dialog social real, orice consultări profesionale. Stan a concluzionat că actualul guvern este incapabil și trebuie să plece acasă, drept pentru care, PSD face ce trebuie și depune moțiune de cenzură.

”Actualul guvern este incapabil. O probează cu prisosință acest al treilea eșec consecutiv în privința PNRR. Coaliția PNL-USRPLUS-UDMR a dat dovadă de aroganță, respingând orice mână întinsă de PSD, orice dialog social real, orice consultări profesionale. Premierul Cîțu și echipa sa guvernamentală au făcut  totul de capul lor, doar pentru interesele lor politic-partizane, imaginându-și că pot umfla conturile „consultanților” sinecuriști, livrând doar maculatură la Bruxelles. Au sacrificat cu iresponsabilitate interesele naționale, binele public, pentru jocuri politice meschine. Și acum plătește întreaga țară, care trebuie să se resemneze și să îndure, în timp ce restul țărilor europene, care și-au făcut treaba, încasează miliardele de euro ale PNRR-urilor proprii.

Practic, Comisia Europeană a demolat și a treia variantă de PNRR trimisă la Bruxelles. Sunt 24 pagini de critici consistente, de la infrastructură până la educație, referitoare la costuri nejustificate, supraestimări, neconcordanțe între sume, lipsă metodologii de calcul, lipsa informațiilor sau informații neclare. Astfel, actualul guvern a reușit din nou să facă România de râs! Însă, cel mai grav este că acest nou eșec compromite avansul de aproape 4 miliarde de euro, de care țara are disperată nevoie, pe care l-ar fi primit, până la finalul anului, dacă guvernul și-ar fi făcut datoria.

Sunt două tipuri mari de greșeli care au atras critica întemeiată a Comisiei Europene privind PNRR.

Primele dintre ele dovedesc delăsarea, superficialitatea și incompetența celor care chipurile au lucrat la PNRR. Un exemplu sugestiv ar fi cel al proiectelor reunite sub denumirea România Educată. Aici, Comisia Europeană reclamă că:

-investițiile sunt puse la grămadă, fără să fie evidențiată fiecare în parte, cu cifre clare;

-la construcția de creșe, tabelul cu costuri citează studii existente, fără a le indica;

-există un cost „neclar” de 100.000 milioane euro legat de subcapitolul „reducerea abandonului școlar”;

-la subcapitolul „Școli verzi”, justificarea costului e bazată pe cercetări de piață, deși ar trebui utilizat costul național standard sau costurilor altor proiecte europene.

-la subcapitolul „echiparea laboratoarelor școlare”, există diferențe între calcule (707 milioane euro vs 711 milioane euro);

Al doilea tip de greșeli sunt greșeli penale premeditate, făcute cu intenția ticăloasă de a umfla buzunarele consultanților, sinecuriștilor și clientelei politice.

Astfel, la Fondul de capital de risc pentru IMM-uri Comisia Europeană denunță costul de 133000 euro/persoană, pentru training, pe care-l apreciază excesiv iar în intregul program, nu mai puțin de 2 miliarde de euro sunt „planificate” în PNRR-ul guvernului Cîțu pentru consultanță. Numai atât!

Considerăm că scuzele și explicațiile premierului și ale ministrului Ghinea sunt tardive și inutile. Nu au cum și nu mai pot ascunde realitatea. Actualul guvern este incapabil și trebuie să plece acasă, drept pentru care, PSD face ce trebuie și depune moțiune de cenzură”, a declarat Ioan Stan.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava