MOPAN Suceava

Senatul Universității „Petre Andrei” din Iași s-a reunit în cadrul unei ședințe extraordinare, prezidată de Președintele Senatului Universitar, Prof.univ.dr. Florin-Daniel Șandru, prilejuită de acordarea unor distincții pentru personalități din afara Universității, cât și titlul de Profesor Emeritus pentru Prof.univ.dr. Mariana Caluschi.

În prima parte a ședinței au fost oferite două titluri de Doctor Honoris Causa. ”Continuăm un proiect care vizează conectarea la oportunități de parteneriate academice. Am început în acest an derularea și încheierea unor astfel de acorduri și care să aducă nu doar un plus de imagine universității noastre ci și studenți. În această idee am acceptat și propunerilor prietenului Alexander Rubel, directorul Centrului Cultural German din Iași, cu privire la acordarea titlului de Doctor Honoris Causa pentru două personalități din spațiul german”, a declarat, în deschiderea ședinței, Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași.

Prima distincție a fost conferită Domnului Fritz Hieninger, medic stomatolog și expert în „Implantologia fără bisturiu”, unul din experții de top din Bavaria, Germania, iar propunerea a venit din partea Facultății de Asistență Socială și Sociologie.Tot ceea ce preia domnul Dr. Hieninger ajunge să fie bine realizat. Nu este un personaj secundar. Tocmai a organizat în Hamburg „Congresul pentru stomatologi cu o gândire altfel”. Motto-ul dumnealui este „Be different or die”. Este un adevărat pioner în domeniul certificării ISO, iar meritele internaționale obținute în domeniul medicinei dentare îl vor determina să se implice în proiecte comune cu Universitatea „Petre Andrei” din Iași, asta și în contextul în care universitatea are în plan înființarea unei facultăți cu acest profil”, a  prezentat în Laudatio Alexander Rubel.

Este o mare plăcere și onoare pentru mine să primesc acest titlu. Mă aflu într-o universitate modernă, europeană, care îmi place și sper să vă pot ajuta cu toată experiența mea în dezvoltarea specializării de medicină dentară, iar dacă sunt studenți care vor să facă practică îi aștept la mine, la cabinet”, a declarat Fritz Hieninger.

Al doilea titlu de Doctor Honoris Causa, la propunerea Facultății de Drept, i-a fost acordat avocatului Abdullah Emili, care a obținut rezultate remarcabile în cadrul procesului de comunicare internațională și a schimbului cultural de pe teritoriul Europei. ”Domnul Emili se distinge ca un factor marcant al vieții economice din Koln, activând dincolo de granițele marelui oraș de pe Rin, pe plan internațional. Legăturile pe care le are Emili Abdullah cu instituții internaționale importante se pot dovedi profitabile pentru viitorul schimb care se va realiza între parteneri din Germania, Turcia și România. Universitatea „Petre Andrei” din Iași dorește stabilirea de contacte strânse și cu Turcia și cu instituțiile de învățământ de acolo de aceea, aici în Iași, sperăm ca Emili Abdullah să nu acționeze în calitate de avocat în fața instanței, ci ca reprezentant al acestei universități din România în cadrul relațiilor externe ale acesteia”, a susținut Alexander Rubel, în Laudatio.

”Vă mulțumesc pentru acest titlu. Este o mare onoare pentru mine să primesc acest titlu de la această minunată universitate. Cred că această universitate și acest oraș au potențial pentru a fi internaționale. Este o onoare să pot pune la dispoziția universității experiența mea și să pot contribui la dezvoltarea internațională a acestei instituții”, a mărturisit Abdullah Emili.

În a doua parte a ședinței, Senatul Universității „Petre Andrei” din Iași a conferit titlul de Profesor Emeritus doamnei Prof.univ.dr. Mariana Caluschi. ”Așa cum prețuim și apreciem personalitățile și valorile care ne trec pragul universității, la fel trebuie să procedăm și cu persoanele care ne-au fost alături 24 de ani, cât înseamnă istoria acestei universități. Doamna Caluschi este una din acele persoane care a lăsat munca sigură de la stat și a răspuns invitației mele de a veni și de a pune, împreună, bazele acestei Facultăți de Psihologie. Trebuie să îi recunoaștem meritele inconfundabile în formarea a sute de psihologi  și în aducerea facultății acolo unde îi este locul, în top, o concurență reală pentru facultățile de la stat”, a declarat Prof.univ.dr. Doru Tompea.

La rândul ei, Prof.univ.dr. Mariana Caluschi a mărturisit că „facultatea tânără de Psihologie de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași este una deosebită și așa sper să rămânnă. Este o școală nouă, în care s-a promovat o corelare sinergică între știință și spiritualitate. Vă mulțumesc pentru această bucurie pe care mi-ați făcut-o prin oferirea acestui titlu”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava