Concert pascal
MOPAN Suceava

Peste 120 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității „Alecu Russo” din Bălți au asistat, timp de două ore, la o nouă dezbatere organizată în cadrul proiectului inițiat de Universitatea „Petre Andrei” din Iași, „Moldova Pro-Europeană”. Despre procesul de democratizare și importanța votului de pe 30 noiembrie din Republica Moldova au dezbătut profesori și reprezentanți de peste cele două maluri ale Prutului, în cadrul conferinței „Parcursul democratizării Republicii Moldova în actualul context geopolitic”.

Mă bucur că sunteți astăzi aici într-un număr atât de mare. Scopul întâlnirii noastre este de a aprofunda ideea de Europa, mai ales într-un moment atât de delicat și tensionat cum este cel al votului de duminică. Cred că este oportun și benefic pentru voi, tinerii, să știți ce vreți de la Europa și ce dorește Europa de la dumneavoastră”, a declarat, în deschiderea conferinței, Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași și coordonatorul acestui proiect.

Manifestarea desfășurată la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți a fost organizată și cu sprijinul Consulatului General al României în Bălți. Prof.univ.dr.Mihail Baciu, Consulul General, a transmis salutul Guvernului României și a precizat că „poimâine vă aflați la o răscruce, iar Republica Moldova a fost tot timpul într-un astfel de moment. Duminică aveți de ales între două sisteme de valori: Estul sau Vestul”.

Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, a povestit tinerilor de turul doi al scrutinului electoral de pe 16 noiembrie din România și a adăugat: „exercitați-vă drepturile constituționale. Vă îndemn să vă îngrămădiți la urne așa cum și colegii voștri din Iași, studenții, au făcut-o în ziua votului. Unificarea și reuniunea noastră se va face în Uniunea Europeană”.

Seria de prelegeri a fost deschisă de Prof.univ.dr. Dan Pavel, de la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, cu tema „Moldova nu e a mea, nu e a voastră…dar a cui este Moldova astăzi?”. „Noi, cei din România, nu putem răspunde pentru dumneavoastră la această întrebare. E pentru prima oară când sunt în Republica Moldova, respectiv în Bălți, iar aseară, când mă uitam la programele de la televizor, am văzut un film american dublat în rusă. Atunci mi-am găsit răspunsul la întrebarea din titlul prelegerii mele. Chestiunea de a nu exista deschidere spre limbile străine dăunează dezvoltării intelectuale. Moldova se află în aceeași problemă precum Ucraina: la ce poartă ne așezăm, Est sau Vest? Dacă am învățat ceva din căderea comunismului e faptul că istoria nu e reversibilă și contează foarte mult cum va fi direcționată istoria de acum înainte”, a prezentat Prof.univ.dr. Dan Pavel.

O prezentare inedită pentru tineri a fost a scriitorului Dumitru Crudu din Chișinău, care le-a vorbit despre „omul amestecat”. „Acest tip de om este reprezentativ pentru societatea basarabeană actual. După anii 80 râuri de oameni erau pe bulervardul Lenin din Chișinău, cerând dreptul la limba românească. Basarabia nu a fost niciodată în tranșee, luptând când într-o parte, când în alta. Omul care e predominant în totalitarism, dar și post, este cel amestecat, tipar recunoscibil și astăzi. Societatea basarabeană a fost impărțită în două tabere: una care ar vrea să se unească cu Rusia și alta cu România. Există acest amestec, dar ponderea este diferită, a conchis acesta.

Prof.univ.dr. Radu Carp, de la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, le-a vorbit studenților despre europenizarea partidelor politice din Republica Moldova și le-a transmis acestora o știre pozitivă. „Vă dau o veste bună: europenizarea partidelor politice din Republica Moldova a început déjà. Europenizarea și conceptul de europenizare este acel proces prin care un stat își însușește valorile europene. Partidele politice din țara dumneavoastră s-au apropiat foarte mult de marile familii ale partidelor europene și sper ca alegerile de duminică să aducă un grad de europenizare și mai mare”.

Conf.univ.dr. Sabin Drăgulin, de la Facultatea de Științe Politice a Universității Creștine Dimitrie Cantemir din București, a ținut o prelegere pe tema corupției, „Pentru a înțelege marele joc care se duce în România trebuie să priviți atât într-o paradigmă geopolitică cât, și geostrategică. Avem parte de doi actori principali: Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică. SUA promovează valorile democratice și regimul democratic pentru a crea un spațiu de geopolitică care să se contrapună spațiului geopolitic sovietic. Doriți un model de societate în care drepturile individuale să fie respectate, în care voința exprimată prin vot liber să conteze, sau unul în care tătucul să se implice până la nivelul voinței individuale? Acest flagel contemporan, numit corupția, lovește asupra tuturor”.

Moderatorii acestei conferințe au fost Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele Senatului Universitar al UPA din Iași și Cerc.șt.pr.dr. Mioara Anton, de la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române”.  Aceasta din urmă a declarat că, „din perspectiva unui istoric, importantă este asumarea identității, iar aceasta se poate realiza numai prin participarea la vot”, în timp ce Prof.univ.dr. Daniel Șandru a subliniat faptul că „miza alegerilor de pe 30 noiembrie este cu mult mai mare decât a celor din România din două motive: în primul rând din punct de vedere al democratizării, și în al doilea rând pentru că, în ceea ce privește Republica Moldova, avem de-a face cu un vot geopolitic, între Est și Vest”.

În cadrul întâlnirii, Prof.univ.dr. Sorin Bocancea a donat bibliotecii Universității „Alecu Russo” din Bălți ultimele numere ale Revistei Polis și le-a adresat propunerea, atât tinerilor, cât și cadrelor didactice, de a face parte din colectivul redacției.

La finalul întâlnirii au urmat două vizite. Prima dintre acestea a avut loc la sediul Consulatului General al României în Bălți, unde reprezentanții Universității „Petre Andrei” din Iași și profesorii universitari din București au avut o întrevedere cu Mihail Baciu, Consulul General. Ulterior, s-a efectuat o vizită și la Consiliul Raional Sîngerei, pentru o întrevedere cu Președintele Gheorghe Meaun și în cadrul căreia s-a discutat despre procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și despre posibilitatea realizării unor proiecte comune.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava