Concert pascal
MOPAN Suceava

Louis era prinț imperial, unicul fiu al fostului împărat al Franței, Napoleon al III-lea. La vârsta de 23 de ani, s-a trezit în Anglia,unde fugise cu tatăl său în exil, după dezastruoasa înfrângere a Franței înRăzboiul Franco-Prusac.

În 1873, la moartea tatălui său, Louis a devenit șeful familiei, având un unic țel în viață: să recâștige puterea pentru el și familia lui, în această ordine. Era sprijinit fervent de bonapartiștii din întreaga lume, care l-au proclamat împărat sub numele de Napoleon al IV lea.

Primul pas în tentativa lui Louis era dobândirea gloriei militare, șirăzboiul de cucerire dus de britanici împotriva zulușilor a părut să-i ofere ocazia perfectă. Marea Britanie stăpânea deja provincia învecinată Natal și, în luna ianuarie 1879, a cerut ca regele zulus să-și desființeze armata și să plătească daune, sub pretextul că îi insultase pe britanici.

La refuzul său, a urmat invazia britanică. Deși înfrânți dezastruos în prima bătălie, la Isandhlwana,britanicii i-au pus în curând pe zuluși pe fugă. Acesta a fost momentul încare Louis și-a folosit importantele relații politice pentru a fi detașat înarmata britanică.

La 1 iunie1879, Louis se afla într-o patrulă de recunoaștere în apropiere de Ulundi, când zulușii au declanșat un atac-surpriză. Aruncat din șa în timpul acțiunii, în timp ce camarazii săi se retrăgeau precauți, dând dovadă de mult curaj, dar pripit, Louis a înaintat spre atacatori, trăgând cu pistolul.

În atacul său disperat, s-a împiedicat și a căzut, iar zulușii care îl înconjurau l-au ciopârțit pe loc.

Corpul lui Louis a fost recuperat și dus la Chislehurst pentru a fi înmormântat.

Odată cu el a fost înmormântat și visul napoleonian al renașterii.

Tot la 1 iunie:

836: Invadatorii vikingi jefuiesc Londra.

1794: Are loc Bătălia din Întâi Iunie sau Bătălia de la Ushant, prima mare confruntare navală din războaiele Revoluției Franceze.

 

Geo Alupoae, critic de teatru.

Sfârșitul curajos, dar zadarnic al lui Napoleonal IV-lea (1879), 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava