Concert pascal
MOPAN Suceava

Oraşul Siret și raionul Hliboca, din Ucraina, vor depune proiecte europene comune cu o valoare de de 5,6 milioane de euro. Hotărârea a fost luată astăzi, în cadrul ședinței comune a Consiliului Local Siret și a Consiliului Raional Hliboca. Ședința a avut loc la Siret și a fost condusă de primarul Adrian Popoiu și de președintele Consiliului Raional Hliboca, Petro Panciuc. În cadrul aceleiași ședințe, primarul Adrian Popoiu şi preşedintele raionului Hliboca au semnat un protocol de colaborare în prin care au căzut de acord să dezvolte relații de cooperare transfrontaliere, menite să continue la dezvoltarea socio-economică a celor două comunități, dar și a zonei de frontieră în ansamblu. De asemenea, cele două orașe au convenit să intensifice cooperarea în domenii precum administrația publică locală, infrastructură, sănătate, educație, cultură, sport, cooperare economică, mediu și situații de urgență.

Pe lângă Adrian Popoiu şi Petro Panciuc, la ședința de astăzi au participat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Constantin Harasim, președintele Administrației Raionale de Stat Hliboca, Gheorghe Pridii, senatorul Steliana Miron, deputatul Radu Surugiu, precum și deputați și oameni de afaceri ucraineni. După discursurile oficialităților, consilierii din Siret și Hliboca au adoptat cu unanimitate de voturi prin o rezoluție prin care cele două orașe se angajează să depună cinci proiecte comune în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina.

Primul dintre acestea, cu o valoare estimată la 1,3 milioane de euro, se intitulează „Acces la servicii moderne de sănătate pentru populația din zona Siret-Hliboca”. Proiectul are ca obiectiv reabilitarea, modernizarea și dotarea Spitalului de Boli Cronice Siret și a Spitalului Raional Hliboca, și organizarea de activități comune cu personalul celor două unități. Primarii din cele două orașe au subliniat faptul că aceste unități sanitare vor deservi două mari comunități naționale, cea ucraineană din Siret, și cea română din Hliboca. Un al proiect, cu o valoare de 1,2 milioane de euro, va fi depus pentru decongestionarea traficului în Vama Siret – Porubnoe prin modernizarea și extinderea infrastructurii rutiere de ambele părți ale frontierei. Astfel, în vama Siret ar urma să fie amenajată o rută ocolitoare pentru camioanele de marfă, prin parcul industrial, investiție care vine în completarea proiectului de extindere a vămii care va fi realizat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Primarul din Siret, Adrian Popoiu a arătat că beneficiarii proiectului vor fi călătorii care circulă cu automobilul și transportatorii de mărfuri care folosesc vama, în total peste 500.000 de mașini.

Oraşul Siret și raionul Hliboca au mai convenit să promoveze un proiect cu o valoare de circa 1,3 milioane de euro pentru modernizarea mai multor școli din zona de frontieră. În proiect sunt incluse investiții de reabilitare, modernizare, extindere și dotare a Școlii Gimnaziale „Petru Mușat” din Siret și a școlii nr. 1 din Iodănești, de care vor beneficia în total aproximativ 900 de elevi, precum și organizarea de activități comune cu profesorii din cele două școli. De asemenea, un proiect estimat la 900.000 de euro va fi depus pentru prevenirea și intervenția rapidă în caz de ploi torențiale și inundații, care presupune dotarea celor două administrații cu mașini și echipamentele necesare pentru efectuarea de lucrări de prevenire sau de remediere a efectelor acestor fenomene, respectiv buldoexcavatoare, basculante și alte utilaje.

Orașul Siret și raionul Hliboca vor depune un proiect pentru conservarea și protejarea patrimoniului cultural în zona Siret-Hliboca, valoarea fiind de 900.000 de euro. În cadrul proiectului, în orașul Siret ar urma s fie efectuate lucrări de reparații, amenajarea zonelor exterioare și dotarea cu utilități la bisericile incluse în patrimoniul cultural național al României și la biserica greco-catolice, ce aparține minorității ucrainene.

În discursul său, primarul din Siret, Adrian Popoiu, a ținut să precizeze că îl bucură faptul că săptămâna trecută statele Uniunii Europene au aprobat principiul ridicării vizelor de scurtă durată pentru cetățenii ucraineni. Pe de altă parte, Adrian Popoiu a spus că din punctul său de vedere, colaborarea dintre Siret și Hliboca reprezintă un exemplu fericit de cooperare, care s-a concretizat deja în implementarea de proiecte cu finanțare europeană. „Dorim ca acest parteneriat să se dezvolte pe mai departe, atât pe laturile deja tradiționale ale cooperării noastre, sănătate, învățământ, cultură, sport, turism, cât și în domenii nou, cum ar fi situațiile de urgență sau infrastructură transfrontalieră”, a spus Popoiu. La rândul său, președintele Consiliului Raional Hliboca, Petro Panciuc, a amintit că parteneriatul dintre cele două orașe a fost semnat în anul 2009, în decursul timpului fiind realizate proiecte importante pentru cele două comunități. „Această întâlnire este încă un pas eficient pentru rezolvarea unor obiective comune, cum ar fi modernizarea instituțiilor medicale, îmbunătățirea condițiilor de studiu pentru copiii din școli, reabilitarea infrastructurii de transport, restaurarea patrimoniului cultural în zonele de frontieră”, a spus Petro Panciuc.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a ținut să felicite autoritățile din cele două orașe pentru ședința de astăzi, și le-a îndemnat să treagă deja la fapte. „Îl învăț și îl îndemn pe primarul Adrian Popoiu să facă mai puține simpozioane și mai multe acțiuni concrete. Cu Republica Moldova a făcut, timp de 26 de ani, prea multe poduri de flori, dar din punct de vedere economic mai puțin, și astăzi plătim. Poate surprinde abordarea mea, dar acum UE a discutat despre vize libere pentru cetățenii ucraineni în spațiul european, iar aceasta este o mare victorie”, a spus Flutur. El a precizat că având în vedere această decizie a UE este necesară urgentarea lucrărilor de modernizare a vămii Siret – Porubnoe, și a deschiderea altor patru puncte de trecere a frontierei. Flutur a spus că Siretul poate deveni un fel de Arad sau Oradea pe granița de Est a Uniunii Europene.

Invitat să ia cuvântul, prefectul Constantin Harasim a subliniat că o problemă care va trebui rezolvată în perioada următoare este cea a fluidizării traficului din vama Siret, pentru a scurta timpii de așteptare a celor care trec frontiere. Harasim a spus că atât el personal, cât și Guvernul României au toată disponibilitatea pentru îmbunătățirea relațiilor dintre cele două părți și pentru promovarea de proiecte comune.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava