MOPAN Suceava

Una dintre cele mai recente măsuri luate de Ministerul Mediului cu privire la deblocarea licitațiilor de masă lemnoasă, respectiv demiterea în bloc a Consiliului de Administrație al Romsilva, nu a reușit să contribuie la rezolvarea tensiunilor din interiorul sectorului și reluarea în parametri normali a activității. Blocajul continuă întrucât, deși Guvernul a modificat Regulamentul de vânzare a masei lemnoase prin hotărâre de guvern, aceasta nu a fost publicată, iar noua decizie de prețuri de referință pentru masa lemnoasă care trebuie aprobată în baza acestei hotărâri de guvern   este în continuare blocată. În plus, noua decizie de prețuri este elaborată în continuare unilateral de Romsilva, netransparent, ministerul neasumându-și niciun rol de mediere.

În consecință, Romsilva continuă să țină licitații în baza vechiului Regulament și a vechii decizii de prețuri! Blocajul este în continuare total la două săptămâni de la protestul din București, 26 ianuarie. Astfel, protestele industriei continuă până la soluționarea situației.  După protestul din 1 februarie de la Suceava, marți – 9 februarie – un nou protest de amploare va fi organizat la Neamț.

Ca urmare a prețurilor excesive practicate de Romsilva în ultimii 3 ani, s-a înregistrat o scădere a volumului de masă lemnoasă exploatată legal din pădurile statului de la 9,7 milioane m3 în 2013, la 9,3 milioane m3 în 2014 și 8,9 milioane m3 în 2015. Prin pierderea primelor 2 luni din 2016 (termenul cel mai optimist de reprogramare a licitatiilor în baza noului Regulament și unei noi decizii de prețuri este 1 martie) în piață sunt doar 1,5 milioane m3 masă lemnoasă în loc de 4,5 milioane m3. Considerând valoarea adăugată medie de 280 euro/m3 pentru fiecare metru cub de masă lemnoasă brută prin prelucrare în industria lemnului (acesta este nivelul actual de performanță al acestei industrii) și pierderea minimă de 2 milioane m3 neexploatați, pierderea acestei industrii ca cifră de afaceri este de 560 milioane euro! Considerând un indice mediu de colectare de 32% din cifra de afaceri prin taxe și impozite, pierderea la bugetul de stat este de 180 milioane euro. Dincolo de aceste cifre, situația creată afectează în mod direct peste 130.000 oameni, angajați în sectorul forestier.

Prin intermediul acțiunilor de protest organizate pe parcursul lunii ianuarie la nivel central dar și pe plan local, reprezentanții sectorului forestier urmăresc nu doar anularea licitațiilor anunțate și reprogramarea rapidă a acestora cu prețuri stabilite conform unei metodologii noi, bazată pe prețurile sortimentelor de masă lemnoasă în piață, în conformitate cu modificările aduse HG 924/2015, ci și depolitizarea și restructurarea Regiei Naționale Romsilva, acțiuni considerate esențiale pentru însănătoșirea mediului de afaceri din sectorul forestier, precum si continuarea măsurilor de combatere a tăierilor ilegale concomitent cu adoptarea unei strategii forestiere naționale care să conducă la punerea în valoare a uriașului potențial de creștere al acestei ramuri economice. Reamintim că organizațiile reprezentative din sector au depus oficial, în urma protestului, o listă de revendicări, asupra căreia Guvernul (la două săptămâni de la protest) nu a început încă un proces de consultări pentru a fi soluționate.

Pentru că în dezbaterea publică au fost exprimate puncte de vedere confuze („Este bine să crească prețurile masei lemnoase, să se exploateze cât mai puțin, pădurile să rămână intacte, să interzicem tăierile ca în Albania!”), dorim să răspundem cu informații și date ale Inventarului Forestier Național (IFN) – singura referință obiectivă privind starea pădurilor în România. Astfel, conform  datelor IFN, suprafața pădurilor României este de  6,9 milioane ha; suprafațele neregenerate sunt de doar 76.000 ha (sub 1%); creșterea pădurii este de 7,8 m3/an/ha, din care exploatăm sub 4 m3/an/ha, cu tot cu tăieri ilegale! În contextul actual al luptei împotriva schimbărilor climatice, trebuie subliniat că fiecare  metru cub de masă lemnoasă este echivalent cu o tonă de CO2 fixat din atmosfera, iar lemnul este o resursă regenerabilă. Este esențial pentru o „economie verde” să gospodărim pădurile pentru a asigura stabilitatea acestora, pentru a maximiza creșterea pădurilor și implicit fixarea de CO2, pentru a folosi această resursă regenerabilă care este lemnul pentru a înlocui alte materiale cu amprentă ecologică mult mai mare, dăunătoare mediului, cum sunt betonul și cimentul, pentru a înlocui combustibilii fosili cu resurse regenerabile între care biomasa lemnoasă este extrem de importantă. O exploatare  durabilă a resursei de masă lemnoasă, în echilibru cu continuitatea funcțiilor de protecție, conservarea biodiversității și a funcțiilor sociale exercitate de pădure.

Salutăm, pe această cale, demersurile ministerului Mediului și ale doamnei ministru Cristiana Pașca-Palmer, acestea fiind pași importanti în vederea rezolvării situației actuale și eliminarea blocajului din sectorul forestier – pași necesari dar nu suficienți. După rezolvarea situației de urgență din sector, ne dorim să facem pași serioși către o strategie forestieră națională.
Încercările conducerii Romsilva de a conduce dezbaterile către teme false și a intimida media profesională care susține aceste dezbateri sunt contraproductive – a se vedea încercarea de discreditare și intimidare față de portalul www.fordaq.com prin comunicatul Romsilva, prin mijloace din alte vremuri.

În acest sens, Fordaq își arată disponibilitatea pentru dialog și transparență, găzduind o dezbatere profesională și depunând toate eforturile în vederea obținerii de soluții benefice pentru toate părțile implicate, care să își dovedească fiabilitatea pe termen lung și să contribuie la dezvoltarea durabilă a sectorului forestier, precum și la creșterea economiei naționale.

 

Situatia blocajului de pe piata lemnului, 9.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava