Concert pascal
MOPAN Suceava

Reprezentanții Autorității de Management pentru Programul Operaţional Regional (AM POR) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice (MDRAP) și ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia au organizat vineri, 4 decembrie 2015, la sediul Consiliului Județean Olt din municipiul Slatina, cea de-a opta sesiune de informare pentru promovarea Programului Operațional Regional 2014-2020.

Cei peste 40 de beneficiari potențiali și jurnaliști din Regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia care au participat la eveniment au fost interesați, după prezentarea generală a Programului Operațional Regional 2014-2020 și a noilor tipuri de investiții care vor fi finanțate, de informațiile punctuale oferite de reprezentanții AM POR despre Axa prioritară 8-Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale, Axa prioritară 9-Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban,

Ghidul Specific Prioritatii de investitie 3.1.-Operatiunea A.-“Cladiri rezidentiale” și posibilitățile de finanțare a reabilitării infrastructurii de sănătate, drumurilor, căminelor de bătrâni și a creșterii eficienței energetice a clădirilor publice și rezidențiale.

Suma totală alocată Regiunii Sud-Vest Oltenia pentru perioada de programare 2014-2020 este de 716.253.167 euro, din care 596.304.702 euro din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Traseul vizitelor la proiecte reprezentative, finanțate prin Programul Operațional Regional în perioada 2007-2013, a inclus:

Muzeul Județean Olt din Slatina, Str. Ana Ipătescu, nr. 1. Proiectul a inclus reabilitarea secțiilor expoziționale, lucrări decorative pentru evidențierea clădirii și a exponatelor, amenajări peisagistice, amenajarea parcării și a căilor de acces. Scopul urmărit de beneficiar, UAT Județul Olt, a fost valorificarea potențialului turistic al județului, prin dezvoltarea turismului cultural, iar după finalizarea lucrărilor, numărul turiștilor care au trecut pragul muzeului a crescut la 1.500.

Bugetul proiectului este de 4.546.589,16 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este 2.846.125,73 lei (98% din valoarea eligibila a proiectului – aproximativ  639.578,81 de euro), din Fondul European de Dezvoltare Regională-FEDR. Fișa proiectului

Liceul cu Program Sportiv din Slatina, Str. Mihail Kogalniceanu nr.1. Proiectul a urmărit reabilitarea și extinderea clădirilor unde învață cei 1.064 de elevi înscriși în 46 de clase și cele 81 de cadre didactice ale liceului: corpul anexă a fost supraetajat cu două niveluri, a fost amenajată o sală de conferințe, o sală multimedia, toate corpurile au fost consolidate, mansardate, compartimentate și dotate pentru a asigura spațiu de cazare pentru circa 60 de elevi și o sală de mese pentru 32 de persoane. Proiectul realizat de UAT Municipiul Slatina a dus la creșterea performanței sportive cu 10%, la creșterea numărului competițiilor sportive organizate de liceu, la reducerea absenteismului școlar cu 3% și la creșterea cu 6% a numărului de absolvenți ai liceului care își continuă studiile.

Proiect a avut un buget de 6.476.203,36 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 4.364.974,88 lei (98 % din valoarea eligibilă a proiectului – aproximativ 980.893,23 euro) din FEDR. Fișa proiectului

Clubul nautic si de agrement „Plaja Olt” din Slatina, B-dul Sf. Constantin Brâncoveanu nr 3. Benficiarul, UAT Municipiul Slatina, a urmărit valorificarea resurselor naturale ale orașului, prin crearea unei infrastructuri de agrement turistic la standarde europene și creșterea atractivității turistice a zonei prin modernizarea si crearea de noi capacități de agreement, care să transforme Municipiul Slatina într-o adevărată destinație turistică, cu efecte benefice pentru dezvoltarea întregii comunități locale.

Proiectul a constat în reamenajarea integrală a unei insule existente – plajă, piscină (inclusiv pentru copii), cabine, grup sanitar, dușuri, zonă de mic consum sezonier, jardiniere, elemente de protecție, panouri de informare sau avertizare. De asemenea, a fost amenajată o pistă de caiac–canoe (de 1.000 ml, cu o zonă de siguranță de 150 ml), cu hangare penru ambarcațiuni, vestiare și dotări specific, un debarcader cu acces de pe insulă, terenuri de sport pentru minifotbal, tenis, tir cu arcul, minigolf, volei pe nisip, o pistă de biciclete, un centru de fitness, o clădire cu vestiare și grupuri sanitare. Suprafața a fost amenajată cu alei pietonale și plantări delimitatoare, a fost instalat un sistem de iluminat, iar terenurile sportive au fost dotate cu nocturne. Tot prin proiect a fost realizat și un centru SPA.

Bugetul întregului proiect a fost de 36.218.522,51 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile a fost de 9.383.030,06 lei (50% din valoarea eligibilă a proiectului – aproximativ 2.108.546,08 euro) din FEDR. Fișa proiectului

Sesiunea de informare de la Slatina încheie ediția 2015 a “Caravanei POR 2014-2020”, organizată de Autoritatea de Management a POR prin proiectul „Servicii pentru organizarea evenimentelor de informare și promovare Regio – Programul Operațional Regional”, finanțat din Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa 6 – Asistență tehnică. Scopul proiectului a fost prezentarea noilor oportunități de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014 -2020 și informarea potențialilor beneficiari și a presei cu privire la stadiul Regio 2007-2013 şi rezultatele obținute: proiecte finalizate și impactul lor regional.

Vă așteptăm la ediția următoare. Urmăriți programarea evenimentelor de promovare a programului, în site-urile www.inforegio.ro și www.mdrap.ro și în paginile rețelelor sociale:

Facebook: Inforegio și MinisterulDezvoltarii
Twitter: eDezvoltare
YouTube: eDezvoltare
Issuu: mdrt
Slideshare: eDezvoltare
LinkedIn RO: MDRAP
LinkedIn EN: mdrap

* * *

Programul Operaţional Regional 2014-2020 include de două ori mai multe axe decât în perioada anterioară de programare bugetară, o alocare financiară aproape dublă, tipuri noi de investiţii şi indicatori mai clar definiţi. Astfel, spre deosebire de perioada 2007-2013, POR 2014-2020 are o alocare totală de 8,25 miliarde de euro (din care 6,7 miliarde de euro reprezintă sprijinul Uniunii Europene, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, iar 1,5 miliarde de euro – contribuția națională), cu 3,54 miliarde de euro mai mult, şi un număr dublu de axe prioritare – 12 faţă de 6.

Prin noul POR 2014-2020 vor fi finanţate noi tipuri de investiţii, precum cercetarea, dezvoltarea şi inovarea pentru IMM, prin centre de transfer tehnologic. Totodată, vor fi susţinute financiar incubatoare de afaceri, creşterea mobilităţii urbane – prin investiţii în transportul public electric şi nemotorizat -, lucrările pentru eficientizarea termică a clădirilor publice şi realizarea unui sistem integrat de cadastru şi carte funciară.

O altă noutate este axarea pe proiecte integrate, care să multiplice efectele de dezvoltare şi un nou mod de lucru, prin simplificarea sistemului de implementare.

 

Programul include 12 axe prioritare:

Axa prioritară 1: Promovarea transferului tehnologic.

Axa prioritară 2: Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii.

Axa prioritară 3: Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon

Axa prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

Axa prioritară 5: Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Axa prioritară 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională.

Axa prioritară 7: Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului.

Axa prioritară 8: Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale.

Axa prioritară 9: Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban.

Axa prioritară 10: Îmbunătățirea infrastructurii educaționale.

Axa prioritară 11: Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară.

Axa prioritară 12: Asistență tehnică.

 

Programul Operațional Regional 2014-2020: buget, axe prioritare, tipuri de investiții care vor fi finanțate, ghidul general, elementele de noutate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava