Concert pascal
MOPAN Suceava

Rememorarea momentului în care Domnul Iisus Hristos a intrat în Cetatea Ierusalimului, primit fiind cu efemeră bucurie de cei care urmau să Îl răstignească, i-a unit în rugăciune pe credincioșii aflați astăzi, 9 aprilie 2023, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

Duminica Floriilor a fost prilej de bucurie, dar și de întărire duhovnicească înaintea Săptămânii Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului, atât pentru obștea așezământului monahal, cât și pentru mulțimea de pelerini, între care s-au numărat și membri ai loturilor olimpice participante la cea mai importantă competiție destinată elevilor din învățământul teologic vocațional, Olimpiada Națională de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe, desfășurată în perioada 6-9 aprilie 2023 la seminarul sucevean.

În Duminica a șasea din Sfântul și Marele Post, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. Din soborul slujitor au făcut parte slujitori ai mănăstirii care adăpostește moaștele Sfântului Ioan cel Nou și clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Răspunsurile liturgice în cadrul slujbei care a avut loc pe scena amenajată în curtea așezământului monahal au fost date de Corul mixt „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, dirijat de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu.

În momentul împărtășirii clericilor, arhim. Paraschiv Dabija a dat citire cuvântului Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic referitor la cele mai importante aspecte ale Sfintei Evanghelii rânduite pentru această zi, care descrie momentul Intrării Domnului în Ierusalim, intitulat „Osana!” versus „Răstignește-L! Răstignește-L!”. A fost evidențiată importanța recunoștinței prin gestul pe care Maria, sora lui Lazăr, l-a făcut faţă de Acela Care-i făcuse atâta bine înviindu-i fratele şi vestindu-i cuvintele vieţii veşnice, și anume ungerea cu mir de nard de mult preț.

Nu în ultimul rând, a fost adusă în atenție semnificația praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, iar credincioșii au fost îndemnați să iasă înaintea Mântuitorului Iisus Hristos și să primească în suflet lumina Lui. „Duminica Floriilor vrea să ne arate felul în care ar trebui să-L primim pe Hristos în sufletul nostru. Dacă cei din Ierusalim îşi aşterneau hainele, însoţite de ramurile de palmier, finic, măslin şi salcie, noi ar trebui să Îi aşternem înainte stâlpările virtuţilor noastre, dobândite peste an și mai ales în timpul Postului Mare. Avându-L pe Hristos în viaţa noastră, ne vom învrednici negreşit de o împreună-vieţuire cu El în viaţa cea veşnică, adică în Ierusalimul cel ceresc, a cărui lumină este Hristos şi ale cărui porţi nu se vor mai închide ziua, căci noapte nu va mai fi acolo (Apocalipsa 21, 23-25). Este ceea ce scrie apostolul Pavel celor din Tesalonic: Voi toți sunteți fii ai luminii și fii ai zilei; nu suntem ai nopţii, nici ai întunericului. (I Tesaloniceni 5, 5). Da, fără Hristos totul este întuneric. Fără Hristos, existenţa noastră este o noapte eternă. Doar în Hristos suntem totul şi cu Hristos avem totul!”

La finalul Sfintei Liturghii, potrivit tradiției, credincioșii prezenți au primit ramuri de salcie special pregătite de preoţii şi diaconii slujitori şi binecuvântate în cadrul slujbei de Părintele Arhiepiscop prin citirea rugăciunii rânduite pentru acest moment.

Ierarhul a amintit motivul pentru care pelerinajul tradițional de Florii nu a mai avut loc în Sâmbăta din ajunul Praznicului și i-a invitat pe toți cei prezenți la înconjurarea Sionului, precum și la Taina Sfântului Maslu de obște. Totodată, i-a felicitat pe cei care își sărbătoresc astăzi ziua numelui.

„Pentru că ieri și de câteva zile încoace vremea nu a fost foarte prietenoasă cu noi, deși noi eram pregătiți pentru procesiune, așa cum v-am obișnuit de când am venit la Suceava, astăzi vom face o procesiune doar în incinta mănăstirii ca să ne amintim de acel moment. (…) La ora 4.00 după amiază, la ora 16.00, vom săvârși Taina Sfântului Maslu. Vă așteptăm, așa cum o facem în fiecare duminică și sărbătoare și nu numai, cu toată deschiderea sufletească. (…) Mulți ani cu sănătate, bucurii și împliniri duhovnicești celor care purtați numele sfintei sărbători de astăzi.”

Pelerinii, conduși de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, purtând în mâini stâlpările sfințite, rugându-se și intonând cântări specifice Sărbătorii Floriilor, au plecat apoi în procesiune cu icoana Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, în jurulBisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

În ziua acestei sărbători deosebit de importante pentru întreaga creștinătate, credincioșii au primit în dar, pe lângă ramurile de salcie, și iconițe cu reprezentarea marelui praznic împărătesc, realizate la Tipografia „Vartolomeu Mazereanu” a Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, oferite la racla cu cinstitele moaște al Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, grabnic ajutător și mare făcător de minuni, ocrotitor al Bucovinei.

Irina Ursachi

foto credit (cadru aerian) – Cristi Turculeț

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava