MOPAN Suceava
Galerie foto60 poze în acest set

Pînă pe 15 februarie 2018, la Muzeul de Istorie din Suceava este deschisă expoziția ”Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie” dedicată împlinirii a 560 de ani de la urcarea voievodului Ștefan pe tronul Moldovei. Expoziția a fost vernisată luni și a fost prezentată de directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander Tîrnoveanu. Printre participanții la eveniment s-au numărat toți parlamentarii PNL de Suceava, liderul național al partidului, Ludovic Orban, viceministrul culturii din Republica Moldova, Gheorghe Costică, președintele PNL al Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, vicepreședintele PNL al CJ, Viorel Seredenciuc, prefectul Mirela Adomnicăi, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, consilieri locali și județeni, şi vizitatori ai muzeului. Grupul psaltic „Sf. Ioan cel Nou” de la mănăstirea cu acelaşi nume al cărei dirijor este preotul Constantin Dan Magdalena a interpretat la începutul şi la sfîrşitul evenimentului cîntece bisericeşti.

Ernest Oberlander Tîrnoveanu: ”Mai ușor aduci un TIR cu țigări decît un tun al lui Ștefan cel Mare”

Expoziția „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie” reunește 250 de obiecte de patrimoniu, între care una dintre spadele voievodului descoperită la Curtea Domnească din Vaslui, similară celei expuse la Muzeul Topkapî din Istanbul, stindardul liturgic al lui Ștefan, tronul de piatră descoperit la Ceatea de Scaun a Sucevei, un fragment pictat din vechea raclă cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Directorul Tîrnoveanu a spus că s-a dorit și aducerea unui tun descoperit la Orhei-Republica Moldova, dar nu s-a reușit din cauza birocrației. Directorul a afirmat: „Mai ușor aduci un TIR cu țigări decît un tun al lui Ștefan cel Mare”.

Emil Ursu: ”Ștefan cel Mare este un mit al românimii”

”Este o expoziție deosebit de importantă. Este vorba de un mit Ștefan cel Mare, un personaj istoric despre care se poate vorbi foarte mult sau nu e cazul să se mai vorbească în sensul că sunbt foarte multe date. Cert este faptul că voievodul moldovean a depășit demult statutul de personaj istoric. Este un mit al românimii este cel mai important român iar Suceava este locul unde pe lângă faptul că Ștefan cel Mare a avut capitala aici este și zona necopolelor primilor domni ai Moldovei”, a declarat directorul Muzeului Bucovinei Emil Ursu.

Flutur: ”Îmi doresc cândva ca această expoziție să poposească și la Chișinău”

”Cred că era o obligație morală a noastră să facem această expoziție. Anul acesta am lansat Programul Ștefanian un program în premieră națională care a trecut granițele României. Programul Ștefanian lansează astăzi expoziția care va pleca mai departe către Iași, București, Sibiu iar la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia la Muzeul Unirii. Azi dăm drumul la acest porumbel la această expoziție itinerantă care va poposi în final la Alba Iulia ca un simbol. Îmi doresc cândva să poposească și la Chișinău. Avem obligația să organizăm astfel de evenimente să vorbim cu glas tare de istoria adevărată a României. Cred că vocea lui Ștefan, spiritul marelui voievod ne obligă să facem acest lucru. Cred că sub simbolurile lui Ștefan cel Mare trebuie să ne unim și mai mult. Anul 2018 trebuie să ne găsească și mai uniți și eu cred că această expoziție va un element în plus de unire. Suceaa dovedește nu numai că a fost capitală ci că din când în când este capitală”, a declarat președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur.


Adomnicăi: ”Ne aflăm la această expoziție pe care specialiștii o consideră cea mai mare din 1990 încoace și este un motiv de mândrie pentru noi”

”Ne aflăm la această expoziție pe care specialiștii o consideră cea mai mare din 1990 încoace și este un motiv de mândrie pentru noi. Evenimentul și-a propus să readucă în prim plan personalitatea lui Ștefan cel Mare care prin faptele sale a reușit să aducă în atenția întregii lumi Moldova și Suceava. Suceava a fost atunci principala reședință politică, militară și religioasă din Moldova. Ne dorim să ajungem cel puțin cum am fost atunci. Îmi doresc să vină cât mai mulți tineri la această expoziție. Este remarcabil și efortul depus de instituțiile muzeale care au realizat expoziția printr-un parteneriat real”, a declarat prefectul Mirela Adomnicăi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava