MOPAN Suceava

”Asociația de Psihiatrie Socială din România în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, Asociația Psiterra, Colegiul Medicilor din Romania filiala Suceava a organizat în perioada 29 iunie – 02 iulie 2017 la Hotel Cabana Rarău din Câmpulung Moldovenesc,  a VII-a manifestare științifică a organizației, Conferința cu tema “Bune practici în parteneriatele pentru dezvoltarea rețelei de psihiatrie comunitară”. Ea a fost precedată de Școala de vară cu aceeași temă, ce a avut loc la Hotel Toaca Bellevue din Gura Humorului în perioada 27 -29 iunie 2017.

La cele 2 evenimente, pe parcursul a 5 zile, profesioniști în domeniul sănătății mintale din țară (Timișoara, Iași, București, Alba, Ploiești, Craiova, Bistrița, Bacău, Vâlcea, Suceava, Oradea,  Buzău ș.a.) și străinătate (Germania, Republica Moldova, Ukraina) (psihiatri, psihologi, asistenți sociali, medici legiști) și din alte domenii medicale și non medicale (medici de familie, alte specialități, reprezentanți ai societății civile, beneficiari ai serviciilor de sănătate mintală) precum și reprezentanți ai Centrului Național de Sănătate Mintală, ai Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie și ai Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași au participat la lucrări, mese rotunde, dezbateri și ateliere de formare profesională cu teme specifice.

În acest fel, Asociaţia de Psihiatrie Socială din România, reprezentată de dr. Alexandru Paziuc în calitate de președinte, și partenerii ei au continuat să promoveze susţinerea asistenţei psihiatrice comunitare a persoanelor cu probleme de sănătate mintală, sprijininind și încurajând incluziunea socială a acestora, prin exemple de bune practici, incusiv în domeniul economiei sociale (AREAS Suceava), precum și lucrul în echipe multidisciplinare (Asociația Psiterra, Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc) analizându-se și deficiențele întâmpinate.

S-a constatat că deficiențele sunt secundare lipsei de informație și comunicare, precum și de deficit normativ, legislativ.

Datorită menținerii acestor deficiențe în sistemul psihiatric se constată o creștere îngrijorătoare a comportamentelor de tip agresiv, în contextul deficitului de prevenție și asistență comunitară psihiatrică. Subliniem că, la acestea se asociază consumul de alcool și droguri, abandonul școlar, infracționalitatea juvenilă, abuzul asupra copiilor, femeilor și vârstnicilor. Acestea se cuplează cu deficitul de psihoeducație ca exponent al psihoprofilaxiei și prevenției, cu imposibilitatea practică de a implementa minime măsuri de reinserție și reintegrare medico-psiho-socială sau alte prevederi ale instrumentelor internaționale la care România este semnatară, cu lipsa comunicării între instituțiile statului care sunt hiperpolitizate și promovează nonvaloarea, fiind axate pe jocuri politice mai mult decât pe orientarea către nevoile de îngrijire.

Discuțiile generate au creat un consens  între toate specialitățile implicate în aceea că nu este suficient să tragem un semnal de alarmă. Ne oferim disponibilitatea pentru a contribui la realizarea continuității serviciilor psihiatrice nu doar la nivel spitalicesc dar mai ales în comunitate.

Cu toții am susținut necesitatea acută a dezvoltării rețelelor de psihiatrie comunitară și a educației profesioniștilor implicați în asistența medico-psiho-socială, la standardele europene la care am aderat.

Pentru aceasta, un element important este înființarea, dezvoltarea și susținerea serviciilor medico-psiho-sociale comunitare în scopul asigurării continuității îngrijirilor.

Pentru combaterea stigmatizării pacienților psihiatrici și a personalului implicat, a condițiilor dificile de lucru, pentru corectarea unui cadru legal care se dovedește contradictoriu și deficitar, precum și pentru rezolvarea subfinanțării cronice se impune necesitatea colaborării dintre ministere și parteneriat public și privat la nivel local.

Sănătatea generațiilor viitoare depinde de deciziile și acțiunile luate în prezent de către toți factorii implicați, în scopul unei conviețuiri cu demnitate, respect și calitate a vieții crescută.

Pe lângă acest comunicat de presă, ne propunem elaborarea unei scrisori deschise către ARPP și CNSM în care pe lângă problemele identificate să propunem și soluții. De asemenea, s-a propus organizarea unei dezbateri naționale în octombrie, în cadrul Congresului Național de Psihiatrie unde vom invita factori de decizie pentru a contribui la elaborarea unei strategii care să permită continuitatea și susținerea pe termen lung a îngrijirilor medico-psiho-sociale în comunitate”.

Dr. Alexandru Paziuc,

Președinte Asociație

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava