Ansamblul Ciprian Porumbescu - 65 ani aniversar

Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru (FIST) din Suceava a ajuns cu succes la final. Pe tot parcursul festivalului, sălile – Auditorium „Joseph Schmidt” al Universității „Ștefan cel Mare” și Sala Dom Polski – au fost pline. Spectacolele școlilor de teatru din țară și din străinătate au fost văzute de peste 3500 de spectatori, cu un interes sporit venit din partea tinerilor.

Zece școli – 6 românești, 4 europene – și-au prezentat spectacolele licență/master sau examenele de an și au bucurat publicul sucevean: Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca – Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu – Departamentul de Artă Teatrală, Universitatea de Arte Târgu-Mureș – Facultatea de Arte, Departamentul de Teatru și Arte Vizuale, Universitatea de Vest din Timişoara – Departamentul Muzică – Actorie din cadrul Facultății de Muzică şi Teatru, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” (UNATC) București – Facultatea de Teatru, Universitatea Hyperion, București – Facultatea de Arte, Departamentul Artele Spectacolului, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău, Republica Moldova – Facultatea de Teatru, Film și Dans, ACTEA, Ville de Caen, Franța, Academia Națională de Artă Teatrală „Aleksander Zelwerowicz”, Varșovia, Polonia, Universitatea de Arte din Belgrad, Serbia – Facultatea de Artă Teatrală.

 

În cadrul Deschiderii Oficiale FIST, șapte persoane din public au acceptat voluntar să constituie juriul festivalului și să vizioneze toate spectacolele din program. În final, aceștia au acordat Premiul Publicului, un premiu onorific oferit la Incheierea Oficială FIST. Aceștia au hotărât ca premiul să revină în mod egal (ex-aequo) celor mai apreciate două spectacole: „Antisocial” al Universității „Lucian Blaga”, Sibiu – Facultatea de Litere și Arte, Departamentul de Artă Teatrală și „Cine e fazanul?” al UNATC „I.L. Caragiale”, București – Facultatea de Teatru. Două spectacole diferite, unul bazat pe un text contemporan creat de Bogdan Georgescu, autorul și regizorul spectacolului, altul bazat pe un text cu o structură clasică „Cine e Fazanul?” de Georges Feydeau, au fost foarte apreciate de public, iar juriul a hotărât sa acorde acest premiu în egală măsură celor două spectacole.

 

De asemenea, Asociația Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru Suceava (AFISTS) a dorit să acorde un premiu special – Premiul AFISTS – spectacolului „Dragoste cu toane” a Școlii ACTEA din Ville de Caen, Franța. Singurul spectacol care s-a jucat în aer liber, bazat pe una dintre primele piese scrise de J.B. Moliére, s-a jucat în limba originală, cu un joc actoricesc captivant, care i-a încântat pe toți cei prezenți în ziua spectacolului la Muzeul Satului Bucovinean.

“Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru din Suceava nu ar fi putut avea loc fară sprijinul Municipiului Suceava și a Consiliului Local, Consiliului Județean, Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Muzeului Bucovinei, Centrului Cultural Bucovina, Uniunii Naționale a Polonezilor și a Institutului Cultural Român. Și nu în ultimul rând celor care au asigurat managementul și buna desfășurare a festivalului: UNATC „I. L. Caragiale” București, Asociația Pro Casandra și AFISTS. Acestora li s-a alăturat Asociația Culturală Magimedia, care a întregit echipa organizatorică și cu o echipă de 21 de voluntari, care au fost alături de echipele școlilor invitate pe toată perioada festivalului și le-au oferit sprijinul lor”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

foto: Andrei Gîndac – www.andreigindac.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava