MOPAN Suceava
  • Pentru prima dată în istoria pieței locale de capital: indicele principal al Bursei de Valori București ajunge la 15 companii după includerea Sphera Franchise Group și Purcari Wineries
  • Adrian Tănase, CEO BVB: Investitorii au parte de o diversificare îmbunătățită în ceea ce privește companiile incluse în acești indici, care oferă astfel un nivel al riscului sectorial diminuat
  • Lucian Anghel, Președinte BVB: Două noi domenii de activitate sunt de acum reprezentate în indicele principal al BVB, care devine o bursă tot mai deschisă oportunităților și diversificării

Bursa de Valori București (BVB), cea mai importantă instituție a pieței locale de capital, extinde de la 13 la 15 numărul de companii care vor face parte din indicii BET și BET-TR. Comisia Indicilor a aprobat, în ședința din 3 septembrie, includerea companiilor Sphera Franchise Group (simbol bursier SFG) și Purcari Wineries (simbol bursier WINE) în indicele principal al pieței, BET, și BET-TR, indicele care include și dividendele acordate de companiile din BET. Este pentru prima dată în istoria pieței locale de capital când acești indici vor include 15 societăți. Modificările vor fi aplicate începând cu data de 24 septembrie.

„Investitorii au fost pregătiți pentru o astfel de măsură încă de luna trecută, când am anunțat că indicii BET și BET-TR vor putea include un număr mult mai mare de companii. Odată cu extinderea la 15 companii, investitorii au parte de o diversificare îmbunătățită în ceea ce privește companiile incluse în acești indici, care oferă astfel un nivel diminuat al riscului sectorial încorporat în cei doi indici”, a spus Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

„Două noi domenii de activitate ancorate puternic în economia națională și care contribuie intens la dezvoltarea și creșterea economică a României sunt de acum reprezentate în indicele principal al BVB, care devine o bursă tot mai deschisă oportunităților și diversificării”, a declarat Lucian Anghel, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Acțiunile Sphera Franchise Group, unul dintre cei mai importanți operatori din domeniul foodservice din România, au intrat la tranzacționare la BVB pe 9 noiembrie 2017, cu simbolul bursier SFG. Compania care administrează restaurante sub brandurile KFC, Pizza Hut și Taco Bell a devenit astfel primul operator din domeniul foodservice listat la BVB.

Acțiunile Purcari Wineries, producător de vin de top din Europa Centrală și de Est, au început tranzacționarea pe piața principală a BVB, sub simbolul WINE, pe 15 februarie 2018. Purcari este prima companie din Republica Moldova care s-a listat la BVB. Grupul Purcari este unul din cele mai mari grupuri vinicole regionale, cu 1.060 de hectare de viță de vie în gestiune și cu o rețea de exporturi care acoperă peste 30 de țări.

Ponderile simbolurilor din componența indicilor BET și BET-TR vor fi determinate pe baza numărului de acțiuni și a prețurilor de închidere înregistrate la finalul ședinței de tranzacționare din data de 14 septembrie 2018. Noile structuri ale indicilor BVB vor fi anuntațe la finalul zilei de 14 septembrie 2018 și vor intra în vigoare începând cu ședința de tranzacționare din data de 24 septembrie 2018.

BET (Bucharest Exchange Trading index) este primul indice dezvoltat de BVB și reprezintă indicele de referință al pieței locale de capital. Înființat pe 19 septembrie 1997, BET a avut în componența sa un număr maxim de 10 companii timp de aproape două decenii. În martie 2017, a fost extins la 12 companii prin includerea CONPET (simbol bursier COTE) și MedLife (simbol bursier M). CONPET are ca principală activitate transportul prin conducte și pe calea ferată a țițeiului intern și din import, gazolinei, condensatului și etanului lichid către rafinăriile din România, în timp ce MedLife este cel mai mare operator privat de servicii de sănătate din Romania. La jumătatea anului 2017, BET a fost extins la 13 companii, odată cu includerea DIGI Communications N.V. (simbol bursier DIGI), important furnizor de servicii de telecomunicații din România și Ungaria.

După includerea Sphera Franchise Group și Purcari Wineries, cele 15 companii care vor face parte din indicii BET și BET-TR vor fi: Banca Transilvania, BRD – Groupe Societe Generale, Bursa de Valori București, CONPET, DIGI Communications, Electrica, Fondul Proprietatea, MedLife, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Purcari Wineries, Romgaz, Sphera Franchise Group, Transgaz, Transelectrica.

Comisia Indicilor a decis, tot în ședința din 3 septembrie, să introducă societatea Alro în Watchlist pentru o eventuală includere în BET și BET-TR în perioada următoare.

Luna trecută, Consiliul Bursei a aprobat, modificarea manualelor indicilor BVB, după o decizie similară a Comisiei Indicilor BVB. Au fost introduse noi reguli pentru indicii BET și BET-TR astfel încât cei doi indici să reflecte evoluția celor mai lichide companii listate la BVB și tot atunci numărul maxim al companiilor care pot fi incluse în cei doi indici a fost extins la 20 de companii. Aceste modificări au scopul de a oferi o mai bună transparență și predictibilitate pentru investitori.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava