MOPAN Suceava

În data de 16.12.2022 o echipa multidisciplinara din cadrul Spitalului Județean Suceava, formata din medic de urgenta, medic ATI, neurolog, radiolog intervenționist, a reușit sa trateze cu succes primul caz de accident vascular cerebral ischemic acut trimis de colegii din Spitalul Județean Botoșani.

Accidentul vascular cerebral apare atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt sau redus, privând țesutul cerebral de oxigen si nutrienti, conducând la deteriorarea sau moartea celulelor cerebrale după doar câteva minute.

Un accident vascular cerebral poate fi cauzat de blocarea circulației sangvine la nivelul unei artere ( accident ischemic ) sau ruperea unui vas de sânge ( accident hemoragic). Unii pacienți pot prezenta doar o întrerupere temporara a fluxului de sânge ( atac ischemic tranzitoriu ) care nu provoaca leziuni permanente.

Tratamentul in cazul accidentului vascular cerebral ischemic acut consta in tromboliza sistemica ( in primele 4-5 ore de la debutul simptomatologiei in absenta contraindicațiilor. Totuși principalele limite ale acestui tratament sunt fereastra terapeutica îngustă si eficiența redusa in cazul ocluziei arterelor de calibru mare precum si faptul ca acest tratament este contraindicat la pacienții cu risc crescut de complicații hemoragice. In aceste cazuri intervine radiologul intervenționist prin diverse tehnici care includ tromboliza farmacologica intraarteriala si trombectomia mecanica prin intermediul unor dispozitive de extracție a trombului. Fereastra terapeutica pentru realizarea acestor intervenții este cuprinsa intre 6 si 12 ore in funcție de teritoriul in care se dezvolta accidentul vascular.

„ Pacientul de 72 de ani s-a prezentat in timp util ( 1 ora si 30 de minute ) la UPU Botoșani, unde medicul neurolog a pus diagnosticul de accident vascular cerebral ischemic acut si a inițiat tratamentul medicamentos (tromboliza) pentru dizolvarea cheagului. Diagnosticul imagistic suplimentar prin angioCT a vaselor cerebrale a arătat însă înfundarea unui vas mare (artera carotida interna), ce a impus, conform protocolului național de AVC, transferul către o unitate spitaliceasca ce poate rezolva cazul endovascular prin trombaspiratie/trombectomie, cel mai apropiat fiind Spitalul Județean Suceava.

Pacientul a fost dus imediat după sosirea in UPU la sala de angiografie a SJU Suceava, unde după 45 de minute, porțiunea din creier care era ischemiata a fost revascularizata, având astfel șanse mari de recuperare a deficitului inițial. Eforturile medicilor au fost răsplătite când deja la 24 de ore pacientul era conștient, cooperant si cu minim deficit motor.

Timpul a fost factorul esential pentru ca pacientul sa poată beneficia de aceasta procedura (6 ore de la debutul simptomelor) si de a avea șansa ca pana de sărbători sa fie iarăși in mijlocul familiei”, a declarat dr. Mihai Creteanu Jr. medic primar radiologie intervențională.

În ultimul timp a crescut adresabilitatea Centrului de Radiologie Intervențională a SJU Suceava pentru proceduri ca trombaspiratie/trombectomie in caz de accident vascular ischemic, angioplastii/trombaspiratii in cazul trombozelor acute de fistule arteriovenoase la pacienți dializati, trombaspiratie in caz de tromboza venoasa profunda acuta, cel mai frecvent fiind solicitați pentru pacienți de la Piatra Neamț, Roman, Braila, Galati. Astfel putem spune ca Spitalul Județean Suceava devine tot mai mult un Centru Regional pentru acest tip de intervenții.

În cursul acestui an au fost realizate 640 de astfel de intervenții.

Spitalul Județean Suceava este spital de interes regional pentru proceduri de radiologie intervențională, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava