MOPAN Suceava

Anul 2020 a fost unul de neconceput pentru orice om, daramite pentru sportivi. Oamenii care erau obișnuiți cu efortul în aer liber, cu competiția, cu un stil de viață activ, au fost constrânși de pandemia cu coronavirus să se izoleze și să încerce să se pregătească la domiciliu. Dacă un cetățean a ”turbat” după două-trei luni de stat în casă, dar care și-a atenuat constrângerile cu vizite dese la frigider, bar și cu somn nelimitat și filme pe Netflix, un sportiv de performanță a fost nevoit să se adapteze la niște situații de neconceput. ”Figurile” din pandemie cu exercițiile cu hârtia igienică, super-fitness prin casă și alte comedii au mers la figuranți, nu la sportivi adevărați, iar relația cu frigiderul este cu mult mai complicată.

Și la Suceava anul 2020 este format cumva din perioada de pregătire de până în luna martie și apoi, din competițiile reluate cu greu din toamnă. La început de an sporturile de echipă s-au aflat în pregătire, iar atleții, canotorii s-au remarcat în competițiile indoor.

Sportivii suceveni s-au reamarcat la competițiile balcanice și naționale la atletism prin Andrei Gafița, dar și prin alță câțiva juniori de perspectivă în proba de marș, dar și prin adevărata școală câmpulungeană formată din Talida Sfarghiu, Mădălina Sârbu și Antonia Bodnariuc.

La canotaj sucevenii s-au descurcat bine în competiția de ergometru, dar au mizat până la final pe Florin Artenie Fîntînaru, sportiv care are șanse mari să fie prezent la Olimpiada de la Tokyo.
În ceea ce privește sporturile de echipă, rugbiul a făcut pauză în 2020 și a mai jucat un singur meci cu RC Gura Humorului pe final de an. La volei, formația suceveană nu a mai apucat să joace turneul play-off de promovare, iar cea de juniori nu a mai participat la turneul final, deși avea șanse mari la medalie.

La fotbal, Foresta Suceava, după o primă parte bună de campionat și o pregătire de iarnă sub comanda antrenorului Petre Grigoraș, a dat ”chix” chiar în primul meci al anului la Liești și apoi s-a ofticat după ”scurtarea” campionatului în timp de pandemie lăsând cu ”ochii în soare” suporterii suceveni care visau promovarea.

Singura echipă suceveană care a luptat constant în timp de pandemie, nepandemie, până la capăt a fost cea de handbal masculin CSU din Suceava. Elevii antrenorilor Adrian Chiruț și Iulian Andrei s-au antrenat pe canapea, pe sub dulap, prin parc, prin grupuri mici pe parcurs și au reușit să ajungă la turneul de baraj pentru promovarea în Liga Națională. ”Telenovela” turneului a fost una de pomină, dar CSU din Suceava s-a descurcat, deși a acces în primul eșalon valoric de pe locul secund după Magnum Botoșani.

Reluarea ostilităților sportive după imensa perioadă de pauză a fost una greoaie și limitată din cauza multiplelor interdicții. Totuși, sucevenii au urcat pe podiumul de premiere și la box și la lupte și la kwan-ki-do și la tir sportiv și tir cu arcul și la înot arătând faptul că au caracter. Păcat pentru echipele de handbal masculin juniori ale CSU din Suceava și a celor de volei juniori care nu au avut ocazia să lupte pentru o medalie, deși aveau mari șanse.

Așa cum a m spus la rugby CSM Suceava a jucat un singur meci în toamnă, la fel ca și cea de volei. Tinerii voliebaliști suceveni merită felicitări pentru că în singurul meci de după pandemie au câștigat la Arad.

În ceea ce privește fotbalul, Foresta Suceava se află în cărți pentru promovare fiind la egalitate de puncte în fruntea clasamentului seriei I a Ligii a III alături de Știința Miroslava și Bucovina Rădăuți.

La handbal masculin, CSU din Suceava se luptă pentru menținerea în primul eșalon valoric după partide mai bune sau mai rele. Oricum sezonul este unul total atipic, cu meciuri jucate pe teren neutru și cu partide câștigate nefiresc la ”masa verde” din cauza focarelor cu Covid-19.

Ce se poate spune la finele celui mai complicat an din punct de vedere sportiv pentru întreaga lume. Sportivii suceveni, la fel ca și ceilalți de pe mapamond și-au văzut de treabă, și-au urmat visul au încercat să supraviețuiască, deși mulți dintre ei au trecut și prin nefericitul episod de infectare cu coronavirus.

Nu vom uita în acest an prezența arbitrului sucevean Sebastian Gheorghe la unele dintre cele mai importante meciuri din Liga Campionilor și Europa League.

Există șanse pentru promovare la fotbal, pentru menținerea în primul eșalon valoric la handbal masculin, ocazie mare pentru Florin Artenie Fîntînaru de a ajunge la Olimpiadă, iar pentru ceilalți sportivi de performanță de a-și face un nume la loturile naționale ale României.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava