MOPAN Suceava

Comunicat de presă:

În cadrul procesului de analiză etiologică a infracţionalităţii, identificarea cauzelor care generează şi alimentează comportamentul antisocial este esenţială în vederea identificării unor tehnici şi instrumente de intervenţie preventivă.

Pe lângă elementele de specificitate identificabile în cazul tuturor infracţiunilor, educaţia este un factor constant care se regăseşte la originea dezvoltării comportamentelor antisociale.

Tocmai de aceea, educaţia trebuie stimulată de toţi factorii activi din viaţa comunităţii, pentru a putea crea generaţii de tineri responsabili, cu un comportament civilizat, situaţi înafara sferei infracţionalităţii.

Şcoala reprezintă cadrul în care se descoperă primele aptitudini şi se formează trăsăturile de caracter ale adulţilor de mâine. Poliţiştii , prin activităţile pe care le desfăşoară în teren, stimulează părinţii din zone şi medii defavorizate să îşi trimită copiii la şcoală, să înveţe pentru a avea un viitor mai bun şi o societate mai sigură.

În perioada 07 – 12 martie 2016, poliţiştii de prevenire şi-au concentrat activităţile preventive în zona Salcea, Dumbrăveni dar şi în localităţile limitrofe. Au fost organizate 8 acţiuni cu caracter preventiv, în funcţie de vârsta elevilor şi elementele de vulnerabilitate identificate.

La activităţile desfăşurate la Grădiniţa din satul Văratec, oraşul Salcea, poliţiştii au urmărit promovarea educaţiei şi prevenirea abandonului şi absenteismului şcolar, inclusiv în rândul numeroasei comunităţi de romi din localitate.

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii  în colaborare cu Brian Douglas au oferit celor peste 50 de copii participanţi peste 100 de cărţi şi manuale redactate în manieră ludică dar cu un concentrat conţinut preventiv.

Totodată, s-au purtat discuţii cu părinţii pentru a-i stimula pe aceştia să îşi înscrie copiii la şcoală şi să se implice activ în educaţia acestora.  Este un mesaj clar al poliţiştilor care îndeamnă pe copii să meargă la şcoală, să aibă rezultate bune pentru a deveni un sprijin pentru comunitate şi a dezvolta un comportament adecvat.

Poliţiştii stimulează astfel dezvoltarea unui comportament antiinfracţional şi antivictimal, promovând educaţia – factor principal în activitatea de prevenire a infracţionalităţii.

În zilele de 10 şi 11 martie, poliţiştii împreună cu directorul Stamp out Slavery şi Matthew Warden, un tânăr voluntar de 18 ani din Marea Britanie au desfăşurat activităţi  de prevenire şi informare la Liceul Tehnologic Mihai Eminescu din comuna Dumbrăveni.

Peste 150 de elevi de liceu coordonaţi de doamna director Mihaela Apetrei au participat la activităţi interactive de prevenire a riscurilor asociate lumii virtuale şi reţelelor de socializare. De asemenea, tinerii au învăţat care sunt limitele răspunderii penale a minorilor şi cum pot fi prevenite şi detensionate situaţiile conflictuale din mediul şcolar.

Au fost vizionate filme educative, spoturi preventive şi au fost distribuite peste 300 de materiale cu mesaje informativ-educative.

Activităţile sunt subsumate noului Program de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor iniţiat de IPJ Suceava – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii  în luna martie 2016 şi care se va desfăşura până în luna decembrie 2016.

 

Sprijin din Marea Britanie pentru Programul prevenire a delincvenţei juvenile a IPJ Suceava, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava