Concert pascal
MOPAN Suceava

Premierul României, Viorica Dăncilă, a declarat astăzi, la Frasin, că Guvernul a găsit soluția pentru ca cele 61 de primării din proiectul „Suceava – utilități și mediu la standarde europene” să nu mai plătească ratele și dobânzile aferente creditului de 86,3 milioane de euro pentru acest program. Viorica Dăncilă a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că soluția fost găsită în urma discuțiilor pe care le-a avut, împreună cu ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, cu mai mulți primari suceveni din localitățile din acest proiect.
Prezent alături de Viorica Dăncilă în conferința de presă de la Frasin, Eugen Teodorovici, a declarat că cele 61 de localități sucevene prinse în proiectul „Utilități și mediu la standarde europene” vor beneficia de sprijin guvernamental pentru a scăpa de plata ratelor și dobânzilor la creditul pentru derularea programului, aferente componentei pe gaz metan. El a spus că în acest sens va fi emis un act normativ, iar sprijinul va fi în valoare de 17 milioane de euro.
„Este vorba despre o sumă de aproximativ 17 milioane de euro, cât a rămas de plată în urma acelui împrumut. Această sumă se va aloca de la bugetul de stat. Se va stinge această sumă pentru că se va face prin echilibrarea pentru bugetele locale. Asta înseamnă acoperirea acestor obligații, pentru ca aceste primării să poată beneficia mai departe de proiecte pe fonduri europene, pentru că acum cazierele fiscale sunt grevate de aceste datorii”, a spus Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici anunță că în toate cele 61 de primării trebuie realizate proiecte pentru racordarea la rețeaua de gaze naturale

Ministrul a adăugat că astfel se dorește rezolvarea problemei legate de povara financiară nejustificată pe care o au localitățile incluse în proiect. Eugen Teodorovici a mai spus că important este ca după stingerea datoriilor primăriile să facă demersuri pentru construirea de rețele de distribuție a gazului metan, așa cum prevede programul „Utilități și mediu”.
„Este un proiect prin care, din păcate, pentru unele comunități locale a creat ceea ce își doreau, dar alte 61 de comunități au rămas cu datorii, pentru investiții la care au visat dar pe care nu le-au obținut. Și atunci s-au creat foarte multe efecte negative, pentru că se grevează dreptul de a putea accesa proiecte finanțate din fonduri europene”, a spus Teodorovici.
El a spus că prin soluția anunțată, pe de parte va fi alocată de la buget suma pentru plata celor 17 milioane de euro, dar în același timp se are în vedere ca în toate cele 61 de localități să fie realizate proiecte pentru rețele de gaze naturale. „Am găsit această soluție, care va veni foarte curând, în sensul de a acoperi această povară financiară nejustificată, dar ceea ce este foarte important, este ca în toate aceste comunități locale să se realizeze acele proiecte pentru care ele s-au împrumutat, pe partea de gaz în special și cât mai este pe termie. Adică vrem să avem un concept integrat. Pe de o parte alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru a acoperi această sarcină financiară de la nivelul localităților, și pe de altă parte vrem ca acele comunități locale să realizeze proiecte pentru racordarea la rețelele de gaze naturale. Și pentru asta acele primării vor trebui să depună proiecte în acest sens prin Fondul de Dezvoltare și Investiții, lansat de curând de Guvernul României”, a mai declarat ministrul finanțelor publice.
Nu în ultimul rând, Eugen Teodorovici a ținut să declare că anul acesta fiecare județ din țară a primit o sumă de 28,5 milioane de lei, care se află la dispoziția Consiliilor Județene. Teodorovici a întrebat dacă CJ Suceava a folosit acești bani în sensul de a-i aloca primăriilor care au întâmpinat dificultăți financiare din cauza că au avut de plătit rate și dobânzi la proiectul „utilități și mediu”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava