MOPAN Suceava
Galerie foto39 poze în acest set

Astăzi, de Ziua Bucovinei, pe Aleea Unioniștilor din vecinătatea Palatului Administrativ din Suceava a fost dezvelit bustul generalului Iacob Zadik. Inițiativa realizării bustului a aparținut municipalității, iar la dezvelire, un sobor de preoți în frunte cu episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Damaschin Dorneanul, a oficiat o scurtă slujbă. Printre participanți s-au numărat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu, viceprimarii Teodora Munteanu și Lucian Harșovschi, vicepreședinții CJ Suceava, Niculai Barbă și Vasile Tofan, ministrul Turismului și Antreprenoriatului, Daniel Cadariu, subsecretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Doina Iacoban, prefectul Alexandru Moldovan, subprefectul Cristian Șologon, deputații Ioan Balan, Angelica Fădor, Bogdan Gheorghiu, Mirela Adomnicăi, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, consulul onorific al Republicii Coreea la Rădăuți, Dumitru Mihalescul, dar și consilieri locali și județeni. Pe Aleea Unioniștilor se mai află bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și cel al artizanului Unirii Bucovinei cu Țara Mamă, Iancu Flondor.

Ion Lungu: Anul viitor va fi dezvelit bustul lui Mihail Kogălniceanu

În cuvântul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că îl bucură faptul că la acest eveniment sunt prezenți reprezentanți ai tuturor partidelor politice, acest lucru fiind un exemplu de unitate în această zi în care se sărbătorește Ziua Bucovinei. De asemenea, Ion Lungu a arătat că în realizarea Unirii Bucovinei cu Țara s-au implicat mulți oameni, însă doi dintre aceștia s-au remarcat în mod deosebit, Iancu Flondor, care și-a făcut datoria din punct de vedere politic, dar care nu putea să ducă la îndeplinire organizarea Congresului General din data de 28 noiembrie fără a interveni armata României condusă de gen. Iacob Zadik.

„Iancu Flondor a făcut apel la armata României la Guvernul României din acea perioadă. Guvernul României l-a mandatat, i-a dat putere generalului Iacob Zadik care în data de 8 noiembrie ajunge în Burdujeni și eliberează Suceava și Ițcani, în data de 9 noiembrie merge la Siret iar pe 11 noiembrie ajunge la Cernăuți. Acolo restabilește ordinea, preia puterea pe care până la urmă i-o dă lui Iancu Flondor, care convoacă acest Congres General al Bucovinei din data de 28 noiembrie 1918 care a dus la Unirea Bucovinei cu România. Deci iată că generalul Iacob Zadik și-a făcut datoria pe deplin și a făcut acest act măreț. Acest act de binecuvântare pentru noi, o binecuvântare pe care trebuie să o prețuim. Trebuie să păstrăm cu toate sacrificiile ceea ce au obținut ei, în așa fel încât să le predăm generațiilor viitoare. Iar generațiile viitoare trebuie educate despre ceea ce s-a întâmplat la 28 noiembrie 1918”, a transmis Ion Lungu. El a adăugat că anul viitor pe Aleea Unioniștilor din Suceava va fi dezvelită statuia lui Mihail Kogălniceanu. „Pentru că așa cum Iacob Zadik a fost mâna dreaptă a lui Iancu Flondor pentru înfăptuirea Unirii, așa colaborare strânsă a existat între Alexandru Ioan Cuza și Mihail Kogălniceanu”, a arătat Ion Lungu.

Flutur: „Alături de Iancu Flondor, generalul Iacob Zadik a scris o pagină de istorie acum 104 ani aici la Suceava”

Invitat să ia cuvântul, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că astăzi a fost dezvelită bustul unui om de stat care a scris o filă de istorie pentru Bucovina. „Alături de Iancu Flondor, generalul Iacob Zadik a scris o pagină de istorie acum 104 ani aici la Suceava”, a precizat Flutur. El a transmis că în aceste momente gândul său se îndreaptă „către frații noștri români din Cernăuți, pentru că e o perioadă tulbure. „Dacă anul trecut pe vremea asta vorbeam altfel, acum acolo prea des trag clopotele pentru cei care își pierd viața pe front. Și ne rugăm la bunul Dumnezeu să se încheie acest război nedrept. Pe de altă parte, pentru întreg poporul ucrainean trebuie transmisă această compasiune. Iar noi ca români, ca bucovineni care am avut șansa să fim în Uniunea Europeană trebuie să ne gândim la frații noștri de dincolo și să facem mai mult pentru ei”, a precizat șeful administrației județene. El a arătat că acest lucru se întâmplă inclusiv prin deschiderea de noi punți de comunicare, cum s-a întâmplat și cu deschiderea vămii de la Vicovu de Sus – Crasna.

„Să știți că pregătim și punctul de la Climăuți cu Fântâna Albă, cel de la Ulma – Rusca și cel de la Izvoarele Sucevei spre Șipotele Sucevei, a lui Ciprian Porumbescu. Sunt proiecte pentru care trebuie să luptăm pentru că asta înseamnă deschidere cu frații noștri. Și despre asta vreau să vorbim de Ziua Bucovinei. Pentru că este un subiect trist. Doar 21 de ani Bucovina întreagă a rezistat unită cu România, dacă ne gândim. După aceea tratatele internaționale ne-au separat din nou. Dar ce putem face noi să ne gândim, să ne întâlnim și să fim mai des alături de ei. Nu am să uit niciodată solidaritatea din frontieră la începutul acestui an când dumneavoastră dragi suceveni și bucovineni ați venit cu mâncare caldă la frații noștri care fugeau de acasă neștiind ce se întâmplă. Asta înseamnă solidaritate. Și nu trebuie să uităm. Anul acesta, 2022, este un an trist, un an negru în care a început un război necruțător și în care frații noștri, vecinii noștri suferă. De aceea îndemnul meu este la compasiune solidaritate și să ne gândim mereu la cei de dincolo care suferă”, a declarat Gheorghe Flutur. El a ținut să aprecieze inițiativa Primăriei Suceava de a dezveli pe Aleea Unioniștilor bustul generalului Iacob Zadik. „Am început noi cu statuia lui Iancu Flondor pe care l-am dus și la Alba Iulia și îl avem acolo alături de Iancul lor. L-am trimis acolo și pe Iancul nostru de Bucovina și îl avem pe Aleea Unioniștilor de la Alba Iulia. Sunt niște lucruri obligatorii pentru noi dacă ne gândim la înaintașii noștri care au fost model”, a mai spus Flutur.

Statuia gen. Iacob Zadik a fost dezvelită de Ziua Bucovinei pe Aleea Unioniștilor din Suceava (FOTO), 7.0 out of 10 based on 3 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava