MOPAN Suceava

În film a devenit celebru pentru rolul din ”Cel mai iubit dintre pământeni”, iar în teatru prin cea mai bună întruchipare a lui Richard al III-lea pe scenele românești. Marele actor Ștefan Iordache ar fi împlinit miercuri 80 de ani, iar Click! prezintă 10 lucruri mai puțin cunoscute despre această emblemă a artei românești.

Nascut pe 3 februarie 1941, la Calafat, marele actor a fost căsătorit timp de 40 de ani cu nepoata pictorului Nicolae Tonitza, Mihaela, teatrolog si profesor universitar. A murit pe 14 septembrie 2008, la Viena, in Austria, pe fondul unei boli necruțătoare de care suferea. A fost înmormântat cu onoruri militare în localitatea Gruiu, unde avea o frumoasă proprietate.

  1. 1. Deși s-a născut în Oltenia la Calafat, Stefan Iordache a copilarit în cartierul bucureștean Rahova, pe care îl considera adevărata sa”patrie“. Toată viața Ștefan Iordache a susținut că Rahova și-a lăsat amprenta asupra sa, lumea pestriță din acest cartier influențându-l în viața de zi cu zi.
  2. 2. Ștefan Iordache a fost un elev foarte bun. Arta nu a fost prima sa chemare, ci medicina. A dat la 16 ani examen la Facultatea de Medicină dar nu a reușit. După acest eșec, tatăl său, croitor, l-a ajutat să fie angajat la Cooperativa de Croitorie”Sporul”. Ce făcea acolo? Era contabil,
  3. 3. Cum a ajuns actor? Plictisit de munca zilnică la birou și de rigoarea meseriei de contabil, Ștefan Iordache s-a înscris în brigada artistică a cooperativei și așa, încet-încet a prins drag de meseria de actor. Asta deși nici prin cap nu-i trecuse vreodată că are ceva de-a face cu această meserie.”Cand am dat admitere la Medicină, am făcut vizita medicală la facultatea de teatru. Iar când am ieșit de acolo, mi-am notat într-un jurnal că niciodată nu aș vrea să trăiesc printre asemenea oameni. Daca teatrul e inima mea, atunci află ca inima mea a fost cucerită treptat, în timp”, spunea marele actor într-un interviu dat în 2008 pentru Jurnalul Național.

Citește articolul complet pe: https://www.click.ro/vedete/romanesti/stefan-iordache-ar-fi-implinit-miercuri-80-de-ani-10-lucruri-pe-care-nu-le-stiai

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Vedete
Etichete

Click!
Ziarul Click!
Îţi aduce cele mai tari exclusivităţi, vedete, actualitate, divertisment, sport

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava