MOPAN Suceava

Radio Top: Care ar fi prima dumneavoastră concluzie după vizita preşedintelui României în Statele Unite?

Stelian Tănase: Depinde din ce unghi privim. Din punct de vedere electoral, Iohannis a marcat un punct. Va conta imaginea aceasta, pozele, filmuleţele cu Iohannis alături de Trump. Vor popula campania electorală. Din punct de vedere al rezultatelor acestor vizite, trebuie să ne punem cîteva întrebări: în primul rînd nu ştim ce s-a discutat în ora aia cînd au stat singuri între patru ochi.

RT: Vom şti vreodată?

ST: Nu vom şti. Dar dacă au discutat între patru ochi, înseamnă că s-au discutat lucruri serioase. Dacă au discutat singuri, înseamnă că Trump ia zis nişte lucruri pe care nu putea să le zică în public sau faţă de miniştrii săi. Putem să le bănuim. În primul rînd despre armament: americanii sînt interesaţi să vîndă tot felul de echipamente. Şi România, care alocă 2% din PIB pentru Armată, va trebui să achiziţioneze. Însă, concurenţa celorlate ţări din NATO este acerbă: germană, franceză, suedeză. Pînă adineaori şi Marea Britanie, erau concurenţi foarte serioşi la banii bugetului României. Aşa că probabil că Trump a pledat cauza echipamentelor americane. Şi România are o cerere: mărirea numărului de militari americani care se află pe teritoriul ţării. Pentru că atitudinea Moscovei este din ce în ce mai ostilă, mai tăioasă şi mai ameniţătoare, aşa încît România trebuie să aibă garanţia că are capacitatea de a apăra teritoriul României faţă de o agresiune care trece dincolo de vorbe.

RT: Şi ar putea fi vorba de o relocare a militarilor americani din Germania şi Turcia?

ST: Şi din Turcia, pentru că americanii duc o politică de a aduce echipamentele şi militarii mai spre graniţa fostei URSS, adică asta înseamnă republicele baltice, Polonia şi România. Mai alea Polonia este un punct nodal în această strategie, pentru că este culoarul spre inima Europei. Trebuie să spunem că Trump nu are la inimă NATO, nu are la inimă marile puteri europene, Franţa şi Germania. El priveşte foarte neîncrezător faptul că Germania face afaceri mari cu ruşii. În acest sens, România va trebui să facă o decizie. Şi vom vedea ce urmează. Bănuiesc ca asupra lui Iohannis vor exista presiuni din Berlin şi Paris. România este intr-o situaţie dificilă şi cel mai greu este să pice între mese.

RT: Consider că s-a poziţionat de parte Statelor Unite, acceptînd scoaterea Huawei cu tehnologia 5G de pe piaţa românească sau interzicerea venirii chinezilor cu 5G. Germanii sînt pentru.

ST:  Dumneavoastră ştiţi că este un razboi comercial foarte puternic între China şi Statele Unite, şi bătălia pe tehnologii este uriaşă, cu mize foarte mari. Şi nu-l văd pe Trump dînd un pas înapoi în războiul său cu China, mai ales că se apropie şi alegerile din State. Aşa că va avea o atitudine din ce în ce mai tăioasă. O alta problemă care cred că s-a discutat este energia. Să ne amintim că Exxon vrea să se retragă. Este nemulţumită de Legea offshore şi Ordonanţa 114. Plecarea americanilor de aici este un semn foarte prost economic. România trebuie să aibă o poziţie puternică în regiune. În momentul în care te părăsesc cei mai mari investitori din lume în acest domeniu, atunci chiar ai o problemă, pentru că treci drept un partener neserios şi te lasă şi alţii. Nu o să vină concurenţa să înlocuiască Exxon-ul. Sa zică „ce bine că au plecat ăştia”. Nu vin nici alţii, pentru că ne privesc ca pe nişte parteneri neserioşi. Şi atunci e un semn rău. Eu sper că discuţia va duce la o altă atitudine a Bucureştiului. O retragere a Ordonanţei 114 şi a Legii offshore, care sînt foarte proaste amîndouă şi atacă dur mediul de afaceri. Avem sesiune a Parlamentului acum. Trebuie retrase. Durează o jumătate de oră. Pentru ca să dăm încredere investitorilor. Să vină şi să investească. Noi nu avem resurse tehnologice să exploatăm aceste gaze. Nu avem. Sîntem depăşiţi tehnologic, deşi Romania a fost un pionier.

RT: Domnule Tănase, sînt semne că coaliţia dă un pas înapoi, pentru ca aseară coaliţia a decis să retragă şi legea cu amnistia şi graţierea.

ST:  E un prim pas. Pentru că intră în campanie, şi doamna Dăncilă trebuie să se ducă cu ceva în faţa electoratului. Şi atunci cel mai eficace este ca anumite ordonanţe, legi atît de controversate care au stîrnit reacţii negative ale populatiei… Lumea normală a reacţionat la Ordonanţa 13, ca să dau un exemplu.

RT: Totusi vizita domnului Iohannis în Statele Unite cum poate fi văzută? O vizită particulară, a fost chemat la ordin, a fost acolo candidatul la prezidenţiale, preşedintele? Cine a fost în vizită?

ST:  A fost o înţelegere între consilierii de la Casa Albă şi consilierii de la Cotroceni. Trump a avut nişte puncte pe agendă, iar Iohannis a avut alte puncte pe agendă. Şi pînă la urmă s-a convenit că sînt toate condiţiile întrunite ca să se întîlnească. Marele profitor din acesta vizită este Iohannis.

RT: Se poate spune, deja, că alegerile au fost cîştigate?

ST: Iohannis a cîştigat alegerile din 26 mai. Şi din 27 mai, cînd Dragnea a mers la puşcărie şi PSD-ul s-a prăbuşit. Şi au rămas în picioare PNL şi Iohannis, şi apoi USR şi PLUS. În acel moment PSD-ul a pierdut. Nu văd ca în aceste trei luni care urmează să se schimbe raportul de forţe. Poate la alegerile locale cred eu că PSD-ul va urca puţin. La parlamentare încă nu pot să fac un pronostic.

RT: Domnule Tănase, totuşi, agitaţia stîrnită de USR-PLUS, modul cum se mişcă domnul Barna, declaraţiile nefericite ale lui Cîţu cu bugetarii nu pot influenţa parcursul candidatului Iohannis ?

ST: Nu. Are prea multe ture avans. Se fac calcule că dacă trece în turul II Barna, dacă trece Dăncilă, dacă trece în turul II Tariceanu, cine este avantajat, cine este capabil să-i facă o concurenţă puternică lui Iohannis.  Sînt simple calcule. Pînă la urmă Iohannis se detaşează.

 

 

RT: Credeţi că Iohannis va fi pus ferm să aleaga între Statele Unite şi Germania? Şi dacă da, ce va alege?

ST: A mai fost pus şi nu a ales nimic. Va merge cu amîndoi. Va da unuia ceva, va da altuia ceva. Va merge pas cu pas. Nu vom vedea gesturi spectaculoase.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava