Ordonanta nr. 37/2015 pentru modificarea unor acte normative din domeniul protectiei consumatorilor („Ordonanta 37/2015“) a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 654 din 28 august 2015 si va intra in vigoare la data de 7 septembrie  2015.

Aceasta modifica Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor („Legea Protectiei Consumatorilor“) si Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor („Legea  363/2007“).

„Scopul acestor modificari este de a armoniza legislatia care priveste reglementarea practicilor comerciale incorecte. Practicile comerciale incorecte sunt reglementate prin Legea 363/2007, care include o definitie a acestor practici, diferita de cea prevazuta de Legea Protectiei Consumatorilor. Existenta a 2 (doua) definitii diferite pentru aceeasi notiune a creat dificultati anterior in aplicarea prevederilor legale privind practicile comerciale incorecte.”, declara Alexandru Câmpean, avocat senior Wolf Theiss Rechtsanwälte GmbH & Co KG.

Modificari aduse Legii Protectiei Consumatorilor:

Definitia termenului „declaratie de conformitate“ se modifica, in sensul ca acum se refera doar la declaratia data de un producator, pe propria raspundere, privind conformitatea unui produs cu cerintele legislatiei aplicabile[1]; si

Definitia termenului „practici comerciale abuzive si/sau incorecte“ este eliminata.

Modificarile ale Legii 363/2007:

art. 4, alin. 1 se modifica intr-o mica masura, clarificând faptul ca conditiile prevazute la lit. a) si b) ale aceluiasi articol trebuie indeplinite cumulativ pentru ca o practica comerciala sa fie calificata drept incorecta[2]; utilizarea de catre comercianti a unor practici comerciale incorecte in general (astfel cum au fost definite la art. 4, alin. 1 si 2) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei (aproximativ 440 EUR) la 100.000 lei (aproximativ 22.200 EUR). Anterior, conform Legii 363/2007, doar utilizarea practicilor comerciale inselatoare si agresive (care reprezinta o categorie speciala de practici comerciale incorecte) era considerata contraventie si sanctionata ca atare; sanctiunea prevazuta pentru utilizarea oricaror practici comerciale inselatoare specifice enumerate in Anexa 1 la Legea 363/2007 vor fi de asemenea aplicabile utilizarii altor practici comerciale inselatoare, care intra sub incidenta definitiei generale prevazute de articolele 6 si 7 din Legea 363/2007; si sanctiunea prevazuta pentru utilizarea oricaror practici comerciale agresive specifice enumerate in Anexa 1 la Legea 363/2007 vor fi de asemenea aplicabile utilizarii altor practici comerciale inselatoare, care intra sub incidenta definitiei generale prevazute de articolele 8 si 9 din Legea 363/2007.

[1] Anterior modificărilor aduse de Ordonanţa 37/2015, declaraţia de conformitate era definită drept declaraţia dată de un producător sau furnizor, pe propria răspundere, privind faptul că un produs sau serviciu respectă o anumită normă tehnică.

[2] O practică comercială este considerată incorectă în cazul în care următoarele condiţii sunt îndeplinite cumulativ: (i) este contrară cerinţelor diligenţei profesionale; şi (ii) deformează sau este susceptibilă să deformeze în mod esenţial comportamentul economic al consumatorului mediu la care ajunge sau căruia i se adresează ori al membrului mediu al unui grup, atunci când o practică comercială este adresată unui anumit grup de consumatori.

avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatură Coltuc - www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Partener www.licitatiijuridice.ro

Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava