Concert pascal
MOPAN Suceava

Vicepreședintele PDL pe regiunea de nord est, deputatul de Suceava, Ioan Bălan, trage un semnal de alarmă vizavi de deterioarea situației financiare a companiilor private arătând că de la ”guvern se vede roz însă din piață se vede gri”. Bălan a subliniat că acumularea restanțelor de plată ale statului către firmele private, care se ridică la câteva miliarde de lei, blochează lichiditățile financiare ale acestora. ”Bunăstarea populației este relevată de consumul privat. Acesta a scăzut, atrăgând și diminuarea importurilor. În luna iulie firmele private nu și-au putut onora între ele, din lipsă de lichidități financiare, plăți de peste 250 milioane de euro (1,13 miliarde de lei), adică sume cu 75% mai mari decât în iulie 2012. Sumele refuzate la plată din cauza lipsei lichidităților financiare s-au ridicat la 5,9 miliarde de lei în primele 7 luni, un maxim istoric, practic după primele 7 luni ale anului,volumul plăților pe care firmele nu l-au putut efectua din cauza blocajului financiar este aproape de nivelul înregistrat pe tot parcursul lui 2011. În 2012 nivelul acestor sume a fost de 1,9 miliarde de euro, cu 36% mai mult decât în 2011”, a explicat Bălan, care la rândul său face parte din breasla oamenilor de afaceri. El a amintit că premierul Victor Ponta anunța recent o creștere economică de 2,4% din Produsul Intern Brut (PIB) la semestru, deși datele Istitutului Național de Statistică au relevat o creștere de doar 1,7% din PIB. ”În concluzie, situația companiilor private s-a deteriorat, în ciuda creșterii economice de 1,7% din primul semestru”, a spus vicepreședintele regional al PDL.
Ioan Bălan constată că statul a redus cheltuielile pentru investiții însă le-a crescut pe cele guvernamentale cu bunurile și serviciile


Ioan Bălan a precizat că statul a redus cheltuielile pentru investiții însă le-a crescut pe cele guvernamentale cu bunurile și serviciile. ”Domnul Ponta a promis în programul domniei sale o reducere cu 50% (în medie 7 miliarde de euro anual). Ce spune execuția bugetară la 6 luni? Guvernul Ponta a cheltuit cu bunuri și servicii la 6 luni cu un miliard lei mai mult decât guvernele de anul trecut (în total 16,6 miliarde lei). Referitor la investițiile în infrastructură, o alta componentă a PIB ului, la rectificarea bugetară din luna iulie au fost alocate chiar mai puține fonduri decât era prevăzut , deși statul a avut cheltuieli de capital , care includ și cheltuielile cu proiectele de infrastructură de 7,1 miliarde lei în primul semestru, cu 10% sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut. Reducerea cheltuielilor pentru investiții este un factor de stagnare pentru economie”, a adăugat deputatul Bălan. Liderul democrat liberal a amintit că USL a adus 17 modificări asupra Codului fiscal, 10 asupra Codului de procedură fiscală și 6 asupra Legii societăților comerciale în numai 15 luni.Lipsa de predictibilitate a legislației fiscale sufocă mediul de afaceri din România și îndepărtează investitorii străini”, a spus Bălan. Creșterea exportului de materie primă agricolă la prețuri mici , a menționat Ioan Bălan, defavorizează agricultorii români, care trebuie ajutați să realizeze export de produse finite cu un profit mare. ”În concluzie, estimările optimiste privind creșterea economică în 2013 se bazează pe contribuția agriculturii (care este subvenționata de stat și a depins anul acesta de condițiile climatice și nu de strategia guvernului) și pe contribuția exporturilor, în mare parte tot agricole, iar analiza economică arata că firmele care se adresează pieței interne , contribuie la bunăstarea populației și creeaza locuri de muncă”, a încheiat vicepreședintele PDL pe regiunea de nord-est.

Strigăt democrat liberal pentru salvarea companiilor private, 4.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/10 (1 vote cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava